Wereld Parkinson Dag 2022

Elk jaar op 11 april is het Wereld Parkinson Dag. Op deze dag vragen we extra aandacht voor iedereen met de ziekte van Parkinson of parkinsonisme en hun naasten. In 2022 deden wij dit met muziek.

Muziek zorgt voor sfeer, roept gevoelens op, verbindt en kan zelfs als medicijn werken bij mensen met parkinson. Daarom vroeg ParkinsonNL op Wereld Parkinson Dag extra aandacht voor de ziekte van Parkinson met het speciale nummer De muziek gaat altijd door, gezongen door Rob de Nijs en Ernst Daniel Smid.

Wereld Parkinson Dag: zo kon je meedoen

Luister De muziek gaat altijd door

Op maandag 11 april riepen we op om De muziek gaat altijd door via Spotify of YouTube op repeat te zetten en een foto van jezelf met koptelefoon of oortjes op Instagram en Facebook te plaatsen om zo te laten zien dat je luisterde naar het nummer De muziek gaat altijd door. Voorzien van de hastags #demuziekgaataltijddoor en #wereldparkinsondag en de tag @parkinsonnl. Wij hebben alle foto’s gerepost!

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Speel of zing De muziek gaat altijd door

Ook riepen we op om maandag 11 april het nummer De muziek gaat altijd door te spelen of zingen en een video hiervan te delen via Instagram of Facebook. Met daarbij #demuziekgaataltijddoor en #wereldparkinsondag en tag @parkinsonnl. Wij hebben deze vervolgens gerepost.

Daarvoor hadden we bladmuziek klaar gezet. Wie het liefst wilde zingen, kon met deze uitgeschreven songteksten aan de gang.

Harmonie Drunen maakte speciaal voor Wereld Parkinson Dag een arrangement om het nummer te kunnen spelen of zingen. .

Wereld Parkinson Dag 2022: een succes!

Het doel van de campagne was aandacht te vragen voor iedereen met de ziekte van Parkinson of parkinsonisme en hun naasten. Dat is gelukt. En hoe!

Tijdens het wachten op de trein, op de hometrainer en onderweg naar werk: we zagen zoveel leuke foto’s en video’s voorbij komen van luisteraars die het nummer met hun koptelefoon op luisterden. En het nummer is in aanloop naar en op Wereld Parkinson Dag zelf duizenden keren beluisterd door jullie en bekeken.

En ook zagen we veel eigen uitvoeringen van het nummer, gezongen of gespeeld op instrument, die via de socials gedeeld werden. Van jong tot oud, alleen of samen, met of zonder parkinson, op scholen en bij de harmonie. Zo zagen we iemand op een dwarsfluit in een oldtimer, een duo met klarinet en saxofoon, uitvoeringen met trompet en muzikanten in een professionele studio. Ook een dweilorkest, het Symfonisch Blaasorkets Drunen en zelfs het Nederlands Blazers Ensemble deelden hun bijdrage. Dat muziek verbindt, weten we nu zeker. 

Heel bijzonder om te zien hoeveel mensen hiervoor aan de slag gingen. Verder kregen we veel aandacht op radio en tv, in dagbladen en magazines.

Lees ook →  Wereld Parkinson Dag: een groot succes! 

Ben je benieuwd naar alle mooie covers van het nummer De muziek gaat altijd die gemaakt zijn? Je vindt ze hier.

De muziek gaat altijd door

Neuroloog Bas Bloem noemt muziek een belangrijk wapen in de behandeling van parkinson. Volgens Bloem werkt muziek op twee manieren als therapie. ‘Aan de ene kant is het een ritme. Het tekort aan dopamine maakt dat je geen ritmes meer kan maken. En lopen is iets ritmisch. Door een extern ritme te gebruiken, kun je weer beter lopen. De andere component is emotie. Muziek brengt positieve emoties met zich mee. Dat knijpt weer extra dopamine uit je hersenen waardoor mensen ook beter kunnen bewegen.’

Vanuit die gedachte is De muziek gaat altijd door ontstaan. Rob de Nijs en Ernst Daniël Smid zien het nummer als hun muzikale testament. Beide zangers hebben door de ziekte noodgedwongen een stap achteruit moeten zetten in hun carrière. Met steun van ParkinsonNL en artiesten Coosje Smid, Jim Bakkum, Anita Meyer en Berget Lewis zingen zij De muziek gaat altijd door, een nummer over hun worsteling met de ziekte. Zij willen met dit nummer laten zien hoe belangrijk het is dat er meer aandacht is voor de ziekte.

Onderzoek naar de ziekte van Parkinson

We weten nog weinig van de ziekte van Parkinson. Het is tijd dat we meer kennis en inzicht krijgen. Parkinson stoppen begint met voorlichting, onderzoek en innovatie. Om dit te bereiken, start en stimuleert ParkinsonNL nieuwe samenwerkingen en fondsenwerving. Jij kan ook helpen. Met jouw gift investeert ParkinsonNL in goede voorlichting, onderzoek en innovatie. Zodat we samen stappen zetten om parkinson beter te kunnen behandelen, genezen en uiteindelijk voorkomen.