Innovatie

Helaas kunnen we parkinson op dit moment nog niet voorkomen of genezen. Tot die tijd zetten we alles op alles om de kwaliteit van zorg en leven voor mensen met parkinson te verbeteren. Daarom financiert ParkinsonNL projecten en samenwerkingen tussen medische wetenschap, zorgverleners, farmacie, technologie en de creatieve industrie.

Innovaties die wij mogelijk maken

E-learning voor huisartsen en praktijkondersteuners 

De ziekte van Parkinson stukje bij beetje de wereld uittrappen, dat doet ParkinsonNet jaarlijks met het evenement BikevoorParkinson. ParkinsonNL geeft alliantiepartner ParkinsonNet een financiële bijdrage voor de organisatiekosten van het fietsevenement en promoot het evenement op de website. BikevoorParkinson heeft als doel de zorg te verbeteren voor mensen met parkinson. In 2019 stapten ze op de fiets om huisartsen en praktijkondersteuners van actuele, praktische en aansprekende informatie te voorzien in de begeleiding van mensen met de ziekte van Parkinson.

Door ParkinsonNet.

Verpleeghuizen op weg naar integrale parkinsonzorg 

Wanneer is een speciale afdeling voor mensen met parkinson in verpleeghuizen nou goed voor de bewoners? Wat is belangrijk voor mensen met parkinson en hun naasten en wat is volgens artsen, verpleegkundigen en andere professionals nodig? Alles wat de onderzoekers ontdekken, delen zij met de verpleeghuizen in Nederland. Zodat zij de kennis kunnen gebruiken om goede zorg te geven. 

Door ZZG Zorggroep, Radboudumc, ParkinsonNet en Parkinson Vereniging.

Vibrerende sokken 

Veel mensen met parkinson hebben vaak het gevoel dat hun voeten vastplakken aan de grond (‘bevriezen’). Hiervoor bestaan al wel oplossingen, maar die kunnen anderen zien of horen. Dat zorgt voor schaamte bij mensen met parkinson. Vibrerende sokken zijn een nieuwe, onzichtbare oplossing voor ‘vastplakkende voeten’. 

Door Medisch Spectrum Twente en Radboudumc.

Track PD 

Is parkinson te zien op een MRI-scan van de hersenen? Om dit te ontdekken maken de wetenschappers gebruik van een extra sterke MRI-scanner. Ook willen de onderzoekers weten of je met deze extra sterke MRI-scanner ook verschillen tussen mensen met parkinson kunt zien in de hersenen. 

Door Maastricht University.

JOBgrip

Deze studie onderzoekt de invloed van een groepstraining op het werkvermogen en werkplezier van werkende mensen met parkinson. Thema’s die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: wet- en regelgeving, communicatie op het werk, omgaan met emoties en omgaan met veranderingen.

Door Radboudumc. Dit project is mogelijk gemaakt door een subsidie van de Parkinson Vereniging.

Het Parkinson Lintje

ParkinsonNL geeft alliantiepartner Parkinsonalliantie Nederland een financiële voor het Parkinson Lintje. Een project dat ieder jaar wordt uitgereikt aan drie zorgverleners die een uitzonderlijke bijdrage leveren aan het verbeteren van zorg voor of ondersteuning van mensen met parkinson of hun naasten. Lees hier het interview met een van de winnaars van het Parkinson Lintje.

Door Parkinsonalliantie

Parkinson Support 

Hoe ziet de zorg voor mensen met parkinson eruit als ze in de fase van sterven komen (de terminale fase)? Wat gaat er goed en wat kan er beter? Ook stimuleren de onderzoekers met dit project dat professionals praten met mensen met parkinson over hoe zij straks willen sterven. 

Door Radboudumc.

Lees ook: