Innovatie

Helaas kunnen we parkinson op dit moment nog niet voorkomen of genezen. Tot die tijd zetten we alles op alles om de kwaliteit van zorg en leven voor mensen met parkinson te verbeteren. Daarom financiert ParkinsonNL projecten en samenwerkingen tussen medische wetenschap, zorgverleners, farmacie, technologie en de creatieve industrie.

Dit zijn de innovaties die wij mogelijk maken:

Innovatieve hersenscans om ziekteverloop van parkinson te voorspellen

Kun je de ontwikkeling van ziekte van Parkinson voorspellen met een hersenscan? Tot nu toe was dit niet gebruikelijk. Maar recente vernieuwingen bij de onderzoeksmethode MRI (waarbij een deel van het lichaam wordt gescand) kunnen hier verandering in brengen. Inmiddels is het bijvoorbeeld wel al mogelijk om de cellen die het stofje dopamine in de hersenen produceren in kaart te brengen. Door een tekort aan dopamine in de hersenen ontstaat parkinson. Het in kaart brengen van de cellen kan met de zogenoemde MRI-sequenties, die gevoelig zijn voor donker pigment (neuromelanine) en ijzer. Uit eerder onderzoek blijkt dat bij mensen met de ziekte van Parkinson dit eerste verlaagd is en het tweede juist verhoogd. Ook al voordat zij de diagnose krijgen. De hersenscans geven aan hoe het ziektebeloop zal zijn en ze voorspellen ook het effect van een behandeling, zo is de verwachting. Voor wie parkinson heeft, kan dit op termijn een betere en persoonlijke behandeling betekenen.

Door dr. C. Vriend en prof. dr. O.A. Van de Heuvel, Amsterdam UMC.

Vrouw en de ziekte van Parkinson

Binnen parkinsononderzoek is er een beweging gaande waarbij er steeds meer aandacht komt voor man-vrouw verschillen. Vanuit het Radboudumc loopt er momenteel een promotietraject naar gender en de ziekte van Parkinson waarbij specifiek wordt gekeken naar jonge vrouwen. Wat dit project extra bijzonder maakt, is dat een van de hoofdonderzoekers van dit project gynaecoloog en jonge vrouw met parkinson is.

Met dit onderzoek wil het team inzicht krijgen in de omvang van de problematiek die specifiek bij vrouwen speelt die op jonge leeftijd leven met de ziekte van Parkinson, hun ervaringen, verwachtingen en angsten. Dit zal van grote waarde zijn om deze groep in de toekomst van de juiste zorg, voorlichting en begeleiding te kunnen voorzien. 

Door Mw. dr. A.M. Oosterbaan en dr. B. Post, RadboudMC.

E-learning voor huisartsen en praktijkondersteuners 

De ziekte van Parkinson stukje bij beetje de wereld uittrappen, dat doet ParkinsonNet jaarlijks met het evenement BikevoorParkinson. ParkinsonNL geeft alliantiepartner ParkinsonNet een financiële bijdrage voor de organisatiekosten van het fietsevenement en promoot het evenement op de website. BikevoorParkinson heeft als doel de zorg te verbeteren voor mensen met parkinson. In 2019 stapten ze op de fiets om huisartsen en praktijkondersteuners van actuele, praktische en aansprekende informatie te voorzien in de begeleiding van mensen met de ziekte van Parkinson.

Door ParkinsonNet.

Verpleeghuizen op weg naar integrale parkinsonzorg 

Wanneer is een speciale afdeling voor mensen met parkinson in verpleeghuizen nou goed voor de bewoners? Wat is belangrijk voor mensen met parkinson en hun naasten en wat is volgens artsen, verpleegkundigen en andere professionals nodig? Alles wat de onderzoekers ontdekken, delen zij met de verpleeghuizen in Nederland. Zodat zij de kennis kunnen gebruiken om goede zorg te geven. 

Door ZZG Zorggroep, Radboudumc, ParkinsonNet en Parkinson Vereniging.

Vibrerende sokken 

Veel mensen met parkinson hebben vaak het gevoel dat hun voeten vastplakken aan de grond. Dit wordt ‘bevriezen’ of ‘freezing’ genoemd. De vibrerende sokken zijn nog in onderzoeksfase, maar kunnen een nieuwe, onzichtbare oplossing voor ‘vastplakkende voeten’ zijn. 

Op dit moment worden de vibrerende sokken door deelnemers van het onderzoek getest. Hoe dat precies werkt? Mensen met de ziekte van Parkinson dragen de sokken drie weken lang tijdens ‘normale’ omstandigheden (ofwel: thuis). De eerste week staan de trillingen uit. De sokken meten dan het beginpunt. De tweede week starten de trillingen. In de derde week worden de trillingen uitgezet, om te meten of er een trainingseffect is.

Het onderzoek in de thuissituatie is al gestart, maar geïnteresseerden kunnen zich nog aanmelden bij Emilie Klaver, technisch geneeskundige bij de afdeling neurologie van Medisch Spectrum Twente, via EmilieKlaver@mst.nl.

Door Medisch Spectrum Twente en Radboudumc.

Track PD 

Is parkinson te zien op een MRI-scan van de hersenen? Om dit te ontdekken maken de wetenschappers gebruik van een extra sterke MRI-scanner. Ook willen de onderzoekers weten of je met deze extra sterke MRI-scanner ook verschillen tussen mensen met parkinson kunt zien in de hersenen. 

Door Maastricht University.

JOBgrip

Deze studie onderzoekt de invloed van een groepstraining op het werkvermogen en werkplezier van werkende mensen met parkinson. Thema’s die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: wet- en regelgeving, communicatie op het werk, omgaan met emoties en omgaan met veranderingen.

Door Radboudumc. Dit project is mogelijk gemaakt door een subsidie van de Parkinson Vereniging.

Het Parkinson Lintje

ParkinsonNL geeft alliantiepartner Parkinsonalliantie Nederland een financiële voor het Parkinson Lintje. Een project dat ieder jaar wordt uitgereikt aan drie zorgverleners die een uitzonderlijke bijdrage leveren aan het verbeteren van zorg voor of ondersteuning van mensen met parkinson of hun naasten. Lees hier het interview met een van de winnaars van het Parkinson Lintje.

Door Parkinsonalliantie

Parkinson Support 

Hoe ziet de zorg voor mensen met parkinson eruit als ze in de fase van sterven komen (de terminale fase)? Wat gaat er goed en wat kan er beter? Ook stimuleren de onderzoekers met dit project dat professionals praten met mensen met parkinson over hoe zij straks willen sterven. 

Door Radboudumc.

Lees ook: