Oorzaken

We krijgen steeds meer kennis en inzicht in de oorzaken van parkinson. Daardoor kunnen we de ziekte al beter behandelen. De volgende stap is voorkomen dat steeds meer mensen ziek worden. Om uiteindelijk de ziekte te laten verdwijnen. Dat is wat wetenschappers willen bereiken. Wat weten we al wel over de oorzaken van parkinson?

Wat zijn de oorzaken van ziekte van Parkinson?

De ziekte van Parkinson heeft niet één oorzaak. Daar zijn wetenschappers het wereldwijd over eens. We weten dat er verschillende oorzaken zijn en die hebben invloed op elkaar. Bij sommige mensen is de ziekte van Parkinson erfelijk. Bij atypisch parkinsonisme is de ziekte meestal niet erfelijk. Ook blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat pesticiden, oplosmiddelen en luchtverontreiniging parkinson kunnen veroorzaken. Terwijl gezond eten en genoeg bewegen de ziekte mogelijk kunnen vertragen.

Te weinig dopamine

Heb je de ziekte van Parkinson, dan sterven je hersencellen in de zwarte kern (substantia nigra in de hersenstam) langzaam af. Hierdoor maakt je lichaam te weinig dopamine aan. Dopamine hebben we nodig als “boodschapper” in de hersenen. Deze stof maakt dat verschillende zenuwcellen met elkaar kunnen communiceren. Raakt dit proces verstoort, dan heeft dat een grote invloed op onze manier van leven.

We weten dat de hersencellen in de zwarte kern langzaam afsterven.

Wat zijn de oorzaken van atypisch parkinsonisme?

We weten niet precies waarom er iets misgaat in de hersenen van mensen met atypisch parkinsonisme. Wel weten we wat er gebeurt bij de verschillende vormen van atypisch parkinsonisme. Atypisch parkinsonisme kun je verdelen in vier groepen:

Progressieve Supranucleaire Paralyse (PSP)

Bij PSP hebben mensen een afwijking in het tau-eiwit. Daardoor krijgen zenuwcellen niet de juiste vorm en maken ze onderling moeilijk of geen contact. PSP kan als enige atypisch parkinsonisme wel erfelijk zijn

Multisysteematrofie (MSA)

Bij MSA stapelen de alpha-synucleine eiwitten zich op in de zenuwcellen. Ze vormen nieuwe structuren. Daardoor kunnen de cellen hun werk niet meer doen.

Corticobasaal Syndroom (CBS)

Net als bij PSP hebben mensen met CBD een foutje in het tau-eiwit. Hierdoor krijgen de zenuwcellen niet de juiste vorm en maken ze onderling moeilijk of geen contact.

Vasculair parkinsonisme

Bij mensen met vasculair atypisch parkinsonisme gaat de doorbloeding van de hersenen niet goed. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na een herseninfarct.

Parkinson is de snelstgroeiende hersenziekte ter wereld. Wat weet jij van parkinson? Doe mee aan de kennisquiz!

Lees ook: