Ambassadeur Will Doorn ParkinsonNL

Wat is parkinson?

De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende neurologische aandoening van dit moment. Toch weten we nog weinig van de ziekte. Het is tijd dat we meer kennis en inzicht krijgen. Zodat we parkinson beter kunnen behandelen, genezen en uiteindelijk voorkomen.

Symptomen

De ziekte van Parkinson begint vaak met slechter kunnen ruiken, moeite met de stoelgang (obstipatie), onrustige bewegingen tijdens het dromen en somberheid. Daarna nemen de klachten toe en die verschillen per mens.

Diagnose

Je kunt de diagnose parkinson nu pas stellen als mensen al moeilijk bewegen. Dan is bij de ziekte van Parkinson inmiddels 70% van de hersencellen in de zwarte kern afgestorven. We zouden parkinson graag eerder willen ontdekken, dan we nu kunnen.   

Oorzaken

We krijgen steeds meer kennis en inzicht in de oorzaken van parkinson. Daardoor kunnen we de ziekte al beter behandelen. Wat weten we over de oorzaken van parkinson?

Behandeling

Genezing van parkinson is nog niet mogelijk. Wel zorgt de juiste behandeling voor minder klachten. Hoe kun je parkinson op dit moment behandelen? 

Parkinson en leeftijd

Vaak wordt gedacht dat de ziekte van Parkinson vooral oudere mensen treft. Toch is dit een misverstand. De ziekte treft mensen van verschillende leeftijden en ook steeds meer jonge mensen. In 2020 telde Nederland 65.500 mensen met parkinson. 

Bij ongeveer 30% van hen uitte de ziekte zich al vóór de leeftijd van 65 jaar. Het moment van de diagnose is dus meer verspreid dan vaak wordt gedacht. Onder die 30% zijn ook veel mensen die parkinson al krijgen als ze onder de 50 of zelfs 40 jaar zijn. De jongste patiënt die neuroloog Bas Bloem ooit in zijn behandelkamer zag, was zelfs dertien jaar.

Ook tussen mannen en vrouwen vonden de onderzoekers een klein verschil. Mannen krijgen gemiddeld op iets jongere leeftijd parkinson dan vrouwen. Dat komt waarschijnlijk doordat vrouwen gemiddeld een paar jaar ouder worden en daardoor tot op hogere leeftijd parkinson kunnen krijgen.

Betekenis van parkinson 

De ziekte van Parkinson is vernoemd naar de onderzoeker die als eerste de verschijnselen van de ziekte beschreef, namelijk de Engelse Dr. James Parkinson (1755-1824). Hij schreef in 1817 een essay over ‘de bevende verlamming’ met patiëntbeschrijvingen en over een theorie dat de ziekte zou ontstaan in het gedeelte van hersenen dat de hersenstam met het ruggenmerg verbindt. Dit zorgde ervoor dat de ziekte van Parkinson internationaal erkend werd als ziekte.