Hersenscan Ziekte van Parkinson

Wat is parkinson?

De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende neurologische aandoening van dit moment. Toch weten we nog weinig van de ziekte. Het is tijd dat we meer kennis en inzicht krijgen. Zodat we parkinson beter kunnen behandelen, genezen en uiteindelijk voorkomen.

Symptomen

De ziekte van Parkinson begint vaak met slechter kunnen ruiken, moeite met de stoelgang (obstipatie), onrustige bewegingen tijdens het dromen en somberheid. Daarna nemen de klachten toe en die verschillen per mens.

Tremor Symptoom Ziekte van Parkinson
Diagnose Ziekte van Parkinson

Diagnose

Je kunt de diagnose parkinson nu pas stellen als mensen al moeilijk bewegen. Dan is bij de ziekte van Parkinson inmiddels 70% van de hersencellen in de zwarte kern afgestorven. We zouden parkinson graag eerder willen ontdekken, dan we nu kunnen.   

Oorzaken

We krijgen steeds meer kennis en inzicht in de oorzaken van parkinson. Daardoor kunnen we de ziekte al beter behandelen. Wat weten we over de oorzaken van parkinson?

Oorzaken Ziekte van Parkinson
Behandeling Ziekte van Parkinson

Behandeling

Genezing van parkinson is nog niet mogelijk. Wel zorgt de juiste behandeling voor minder klachten. Hoe kun je parkinson op dit moment behandelen? 

Steeds meer jonge mensen met parkinson

Vaak wordt gedacht dat parkinson vooral oudere mensen treft. Dit een misverstand. De ziekte komt voor bij steeds meer jonge mensen. Bij ongeveer 30% van de mensen met parkinson uit de ziekte zich al vóór de leeftijd van 65 jaar. 

Ziekte van parkinson in een tijdlijn

Sinds dr. James Parkinson in 1817 de ziekte voor het eerst uitgebreid beschreef, is er veel onderzocht en ontdekt over de ziekte van Parkinson en behandelingen.