Mijn wereld stortte even in. Ik dacht: wat moet ik hiermee?’

Will Doorn, kreeg in 2013 de diagnose parkinson

Wat is parkinson?

De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende neurologische aandoening van dit moment. Toch weten we nog weinig van de ziekte. Het is tijd dat we meer kennis en inzicht krijgen. Zodat we parkinson beter kunnen behandelen, genezen en uiteindelijk voorkomen.

Symptomen

De ziekte van Parkinson begint vaak met slechter kunnen ruiken, moeite met de stoelgang (obstipatie), onrustige bewegingen tijdens het dromen en somberheid. Daarna nemen de klachten toe en die verschillen per mens.

Diagnose

Je kunt de diagnose parkinson nu pas stellen als mensen al moeilijk bewegen. Dan is bij de ziekte van Parkinson inmiddels 70% van de hersencellen in de zwarte kern afgestorven. We zouden parkinson graag eerder willen ontdekken, dan we nu kunnen.   

Oorzaken

We krijgen steeds meer kennis en inzicht in de oorzaken van parkinson. Daardoor kunnen we de ziekte al beter behandelen. Wat weten we over de oorzaken van parkinson?

Behandeling

Genezing van parkinson is nog niet mogelijk. Wel zorgt de juiste behandeling voor minder klachten. Hoe kun je parkinson op dit moment behandelen?