Voorlichting

Als gevolg van een vergrijzende Nederlandse bevolking wordt er verwacht dat tussen de periode 2015 tot 2040 het aantal mensen met de ziekte van Parkinson met 56% zal toenemen. Het is dus steeds belangrijker dat iedereen zich er van bewust is wat de ziekte is en wat de gevolgen zijn. In het beleid van de overheid moet daar meer aandacht voor komen. Ook huisartsen en verpleeghuisartsen hebben meer kennis over parkinson en parkinsonisme nodig. 

Onze doelen

1. Bewustwording

Maar weinig mensen beseffen dat er op dit moment 63.500 mensen met parkinson leven in Nederland. En dat dit aantal de komende 20 jaar verdubbelt. ParkinsonNL investeert in bewustwording bij een breed publiek. Zo stimuleren we dat mensen eerder met klachten naar de dokter gaan en eerder een diagnose en behandeling krijgen. Ook draagt bewustwording bij aan fondsenwerving. Zodat er meer geld komt voor onderzoek en innovatie.   

2. Delen van resultaten uit onderzoek en innovatie 

We weten steeds meer door onderzoek en vinden als ParkinsonNL het belangrijk die kennis te delen. Zodat iedereen op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen. 

3. Bevorderen leefstijl en gezonde omgeving

Door gezond eten en genoeg bewegen kun je parkinson vertragen. Omgevingsfactoren kunnen van invloed zijn op het ontstaan van de ziekte. ParkinsonNL deelt deze informatie met het Nederlandse publiek.   

4. Vroegtijdige herkenning 

Door gebrek aan kennis over parkinson herkennen mensen de ziekte te laat. Ook veel huisartsen, verpleeghuisartsen en andere mensen in de zorg weten nog te weinig over parkinson en de symptomen. Daardoor krijgen mensen te laat een behandeling en de juiste begeleiding. Wij zetten ons in voor het eerder herkennen van parkinson. 

5. Informatievoorziening voor mensen met parkinson en hun naasten

ParkinsonNL geeft alliantiepartner Parkinson Vereniging een substantiële bijdrage op het gebied van voorlichting voor mensen met parkinson en hun naasten, waaronder informatievoorziening, belangenbehartiging en activiteiten om elkaar te ontmoeten. Wij steunen ook andere projecten om mensen met parkinson van informatie te voorzien. Je vindt ze in het overzicht hieronder.

Parkinsonisme Vereniging logo

ParkinsonNL investeert in bewustwording bij een breed publiek. Zo stimuleren we dat mensen eerder met klachten naar de dokter gaan en eerder een diagnose en behandeling krijgen.

Voorlichting die we mogelijk maken:

De ziekte van Parkinson in Nederland 

Hoeveel mensen met parkinson telt Nederland over 20 jaar? Welke vormen van parkinson zien we dan het meest? Onderzoekers van Amsterdam UMC verzamelen alle feiten over de toekomst van parkinson. De resultaten van dit onderzoek zijn straks ook te lezen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) en op onze website. 

Door Amsterdam UMC

ParkinsonNEXT

Om de ziekte van Parkinson af te remmen en te voorkomen is onderzoek essentieel. Daarom investeert ParkinsonNL in ParkinsonNEXT: een online platform waar mensen met de ziekte van Parkinson, hun naasten en zorgverleners gemakkelijk informatie vinden over onderzoeks- en innovatieprojecten. Van onderzoek naar wearing-off klachten en spraakproblemen tot de oorzaak van het trillen. Tevens kunnen zij zich aanmelden als deelnemer aan wetenschappelijk onderzoek. Aanmelden is vrijblijvend.

ParkinsonNEXT is een initiatief van ParkinsonNet. ParkinsonNet is onderdeel van de Parkinsonalliantie Nederland.

Lees ook: