Hoofdinhoud

Wat is de rol van hoofdletsel bij het ontstaan van de ziekte van Parkinson? Voor het antwoord op deze vraag doken we in het boek De Parkinsonpandemie, geschreven door prof. dr. Bas Bloem en dr. Jorrit Hoff. 

Neurologen Bas Bloem en Jorrit Hoff schreven nog niet zo lang geleden samen het boek De Parkinsonpandemie, over wat er nodig is om de ziekte te bestrijden. In het boek wordt ook beschreven welke acties we zelf kunnen ondernemen tegen parkinson, op het gebied van preventie, belangenbehartiging, zorg en behandeling. Eén van de hoofdstukken uit het boek richt zich op hoe je jezelf beschermt en dan met name op de rol van hoofdletsel, naast zaken als lichaamsbeweging en voedsel. Uit deze informatie blijkt inderdaad dat er een verband bestaat tussen hoofdletsel en het ontwikkelen van de ziekte.

Het verband tussen hoofdletsel en parkinson

De auteurs halen hierin verschillende studies aan die aantonen dat (herhaaldelijke) klappen tegen het hoofd het risico vergroten. Zelfs een eenmalig letsel aan het hoofd, met bewusteloosheid of geheugenverlies tot gevolg, verdrievoudigt het risico op parkinson. Herhaalde hoofdtrauma’s vergroten het risico zelfs nog meer. Traumatisch hersenletsel vergroot niet alleen de kans om de ziekte te krijgen, maar versnelt ook het tempo waarin de kenmerken van parkinson zich ontwikkelen, aldus de auteurs.

Analyse van zorggegevens

Het verband tussen hoofdletsel en parkinson is bijvoorbeeld aannemelijk gemaakt door een studie die op een slimme manier gebruikmaakte van zorgdeclaratiegegevens. Die gegevens kunnen veel vertellen over eerder doorgemaakte ziektes. Bij deze analyse betrof het gegevens van meer dan 200.000 Amerikanen, waaronder mensen met en zonder de ziekte van parkinson. Hieruit bleek dat een recent traumatisch hoofdletsel vaker voorkwam bij mensen met parkinson, met name in de laatste jaren voordat de diagnose gesteld was.

Draag een helm

Een van de acties, of eigenlijk het advies, die in het boek hiervoor genoemd worden, is het vermijden van activiteiten met een groot risico op hoofdletsel. Door een autogordel te dragen en een helm op te zetten tijdens het wielrennen, skiën of andere activiteiten waarbij een groot risico is op een hersenschudding. Atleten zouden er goed aan doen om zich bewust te zijn van de risico’s, zoals bij boksen, aldus de onderzoekers. Maar ook het herhaaldelijk een bal koppen lijkt een hoger risico op parkinson te geven.

Zet een helm op te zetten tijdens het wielrennen, skiën of andere activiteit en verklein het risico op een hersenschudding.

Het risico op parkinson verkleinen

In het boek worden ook een aantal andere leefstijadviezen gegeven waarmee je het risico op de ziekte van Parkinson vermindert. Deze tips gaan onder andere over je voedingspatroon (wat je eet of drinkt) en over de mate waarin je beweegt. We zetten deze tips voor je op een rij in dit artikel.

Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte in Nederland. ParkinsonNL zet alles op alles om de ziekte af te remmen en, uiteindelijk, te voorkomen. Dat doen we door te investeren in baanbrekend onderzoek, innovaties en voorlichting. Help mee en bestel een exemplaar het boek. Met de aanschaf van het boek steun je namelijk de strijd tegen de ziekte van Parkinson. Van elk verkocht exemplaar gaat namelijk € 5 naar ParkinsonNL.