Hoofdinhoud

‘Parkinson stoppen begint nu! Het is de hoogste tijd dat we serieus aan de slag gaan met het remmen, behandelen of zelfs voorkomen van deze onbekende en onderschatte ziekte. Dat geldt trouwens niet alleen voor de overheid. Ook de mensen met parkinson zelf moeten veel meer in actie komen.’

Deze oproep uit het hart deden Bas Bloem en Jorrit Hoff, auteurs van het nieuwe boek De Parkinsonpandemie, een recept voor actie, in een volle zaal in Houten. Er waren meer dan 200 mensen met Parkinson en/of hun partners aanwezig bij de boekpresentatie van de twee parkinson-specialisten. 

Het boek De Parkinsonpandemie van Bas Bloem en Jorrit Hoff.

In het ideale geval gingen er volgens Bas aan het einde van de presentaties dan ook 200 activisten op weg naar huis. ‘We moeten leren van andere ziektes zoals polio of HIV. Juist ook doordat de doelgroep zelf in beweging kwam, zijn die ziektes inmiddels te behandelen of zelfs de wereld uit. Stop met zwijgen! Door samen op te trekken laten we met zijn allen zien hoe belangrijk het is dat we ook parkinson kunnen remmen, stoppen of zelfs genezen’, aldus Bas. ‘Mensen met Parkinson zijn echt de leukste mensen die ik ken maar misschien zijn ze zelfs wel té lief!’

De eerste exemplaren werden overhandigd aan Nickie van der Wulp (directeur van de Parkinson Vereniging) die de patiënten vertegenwoordigde en Sanne Bouwman als representant van de behandelaars in ParkinsonNet.

Bas Bloem overhandigt het boek aan Nickie van der Wulp.

In het boek is er onder meer veel aandacht voor de relatie tussen bestrijdingsmiddelen en parkinson. Daarnaast wordt er ook ingegaan op de recente resultaten van onderzoek die laten zien dat bijvoorbeeld een mediterraan dieet, veel sporten en de inname van koffie een positief effect heeft op de ziekte.

Naast deze uitkomsten is er volgens Jorrit meer reden om optimistisch naar de toekomst te kijken. ‘Gelukkig weten wij steeds meer over de oorzaken en komen we daardoor ook steeds dichter bij een oplossing. Het liefst zijn Bas en ik zo snel mogelijk werkloos. Want waar we dit allemaal voor doen is die man of vrouw die over een tijdje kan zeggen: ‘Ik heb ooit parkinson gehad…’.

De Parkinsonpandemie is hier te bestellen. Van elke verkocht exemplaar gaat er € 5,- naar ParkinsonNL.