Hoofdinhoud

De ziekte van Parkinson is een ingewikkelde hersenaandoening en helaas ook de snelstgroeiende hersenziekte van dit moment. Toch zijn er wel een aantal manieren om het risico op het krijgen van de ziekte van Parkinson te verminderen.

Neurologen Bas Bloem en Jorrit Hoff schreven recent samen het boek De Parkinsonpandemie, over wat er nodig is om de ziekte te bestrijden. Hierin worden ook verschillende zaken benoemd die je zelf kunt doen om het risico op de ziekte van Parkinson te verminderen. Deze tips gaan voornamelijk over leefstijl: over je voedingspatroon (wat je eet of drinkt), over de mate waarin je beweegt en het beschermen van je hoofd en hersenen. We zetten deze tips voor je op een rij. 

Tip 1: Intensief sporten

Lichaamsbeweging biedt veel voordelen voor lijf en leden. Dat geldt voor iedereen. Regelmatig sporten en bewegen kan mogelijk ook het risico op parkinson verminderen. De auteurs schrijven in het boek dat als er uit de onderzoeken die nu al zijn gedaan een praktische aanbeveling zou moeten komen, dan zou vier uur per week intensief inspannen het risico op parkinson mogelijk kunnen verlagen met 20% of meer. Of dit echt zo is, zal nog wel moeten worden aangetoond met meer en wetenschappelijk onderzoek. Welke sporten dit kunnen zijn en hoe intensief je als gezonde persoon of persoon met parkinson(isme) zou moeten bewegen, hebben we voor je op een rij gezet.

Tip 2: Drink koffie

Ook het drinken koffie zou goed kunnen zijn om het risico op de ziekte van Parkinson te verlagen. Matig koffiegebruik zou mogelijk effectief zijn tegen parkinson bij mensen die een verhoogd risico lopen op parkinson, maar de ziekte nog niet hebben.  Maar: hoeveel kopjes zou je dan moeten drinken om minder kans te hebben op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson? Meerdere onderzoeken wijzen erop dat één tot vier koppen koffie (met cafeïne) per dag het risico op parkinson kan verlagen. Hoe dat zit, lees je in dit artikel. 

Tip 3: Volg een mediterraans dieet

Om te beginnen: wat is een mediterraan dieet? Dit dieet bestaat uit het gebruik van fruit en groenten, peulvruchten (zoals erwten, bonen en linzen), noten, volkorengranen, olijfolie, vis, net als een kleine hoeveelheid vlees en zuivel. Bewerkt voedsel wordt hierbij vermeden, maar een glas wijn is toegestaan. 

In het boek geven de auteurs het advies om gezond te eten. Welke rol speelt het mediterraan dieet bij bescherming tegen de ziekte? Verschillende studies laten zien dat een mediterraan dieet niet alleen het risico op hart- en vaatziektes verlaagt, maar ook zorgt voor een lager risico op de ziekte van Parkinson. Dit risico leek zelfs maar liefst 20% lager te zijn. In dit artikel leggen we uit hoe het precies zit.

Tip 4: Bescherm je hoofd 

Probeer hersenletsel te voorkomen en bescherm je hoofd. Draag bijvoorbeeld een helm als het nodig is of een kans op vallen bestaat. Bij wielrennen, skiën of andere activiteiten. Volgens de neurologen is er een verband tussen hoofdletsel en het ontwikkelen van de ziekte. ‘Meerdere studies hebben aangetoond dat herhaaldelijke klappen tegen het hoofd het risico vergoten,’ zo staat in het boek.

Lees ook → Sporten houdt hersenen fit bij parkinson

Tip 5: Beperk je consumptie van bestrijdingsmiddelen

In het boek is er onder meer veel aandacht voor de relatie tussen bestrijdingsmiddelen en parkinson. De middelen worden bijvoorbeeld gebruikt bij het verbouwen van groenten, fruit en bloemen. Wetenschappers en onderzoekers pleiten al langer voor strengere normen op dit gebied om zo schadelijke effecten op de hersenen te voorkomen. Ook het RIVM adviseert dat bestrijdingsmiddelen aan strengere eisen moeten voldoen.

In het boek schrijven de auteurs: ‘Het is waarschijnlijk verstanding om preventieve maatregelen te nemen, zoals fruit en groenten grondig wassen met water en wat zeep. Kiezen voor biologisch voedsel kan ook, mits de producent kan aantonen dat het geen of veel minder resten van bestrijdingsmiddelen bevat.’

De komende 20 jaar verdubbelt wereldwijd het aantal mensen met parkinson. Daarom is het belangrijk dat iedereen zich er van bewust is wat parkinson is. En de gevolgen van deze snelst groeiende neurologische aandoening kent. Wat weet jij eigenlijk over parkinson?