Hoofdinhoud

Ton van der Poel (72) woont met zijn echtgenote Janny in Wezep. In 2017 kreeg Ton de diagnose parkinson en kwam hij erachter dat zijn dagbesteding anders ingevuld moest worden. Vroeger tekende Ton veel en deze bezigheid heeft hij weer volledig opgepakt. Het ontspant hem en hij haalt er veel voldoening uit.

Van je hobby je werk maken

‘Ik ben altijd onder de indruk van oude (monumentale) gebouwen, kerken en kastelen. Dit had ik vroeger ook altijd al. Ik herinner me mijn militaire diensttijd in 1971 als telefonist met vaak lange en saaie nacht- en weekenddiensten. Op een gegeven moment zag ik een mooie afbeelding van de Tower Bridge in Londen die mij erg aansprak. Het kwam toen bij mij op om deze eens na te tekenen. Ik merkte dat het een leuke tijdsbesteding was en kreeg ook positieve feedback van mensen om mij heen. Verder heb ik er toen niets meer mee gedaan. Enkele jaren later kreeg ik een baan bij een grootkeukenbedrijf waar ik onder andere de taak had om op aanvraag nieuwe keukens te ontwerpen en deze dus tekende. Ik heb dat altijd boeiend gevonden,’ vertelt Ton.

‘Tekenen geeft mij rust en ontspanning’

In 2017 kreeg Ton de diagnose parkinson en al snel bleek dat zijn hele dagbesteding anders moest. ‘Datzelfde jaar waren we op vakantie in Zuid-Duitsland en bezochten we het Schloss Schwannstein. Thuis kreeg ik het idee om dit mooie kasteel te gaan tekenen. Een goed voorbeeld was snel gevonden. Nadat ik begonnen was merkte ik al snel dat het voor mij een activiteit was die mij erg goed deed,’ vertelt hij.

Ton die zijn kalenders aan het vormgeven is

Op een blanco stuk papier begon beetje bij beetje het kasteel vorm te krijgen. Ton haalde hier enorm veel voldoening uit, maar wat nog belangrijker voor hem was de ontspanning en rust. Na ongeveer een halfjaar was de tekening af. ‘Met tevredenheid en met een mooi dankbaar gevoel dat het ondanks mijn ziekte gelukt was! Dit gaf mij de kracht en motivatie om aan een nieuw project te beginnen en zo heb ik tot de dag van vandaag en groot aantal objecten getekend,’ vertelt Ton.

Kalenders maken voor ParkinsonNL

Diverse mensen in de omgeving van Ton zagen regelmatig zijn tekeningen en motiveerden hem om er meer mee te gaan doen. ‘Al snel kwam ik op het idee om een jaarkalender te maken en daarop volgde een verjaardagskalender. Tijdens een TV programma met Ernst Daniël Smid en Rob de Nijs werd het voor mij al duidelijk om de opbrengst volledig te doneren aan ParkinsonNL en daardoor een steentje bij te dragen om deze vreselijke ziekte te bestrijden,’ sluit Ton af.

Zo zien de kalenders eruit:
Verjaardagskalender
Jaarkalender 2024

De mooie kalenders van Ton worden, met veel liefde en ontspanning, met de handgemaakt. Naast dat je Ton zijn prachtige werk steunt, gaat de volledige opbrengt naar ParkinsonNL. Via onderstaande knop kun je zijn werk bestellen:

Help mee

Jij kan ParkinsonNL helpen door een mooie kalender van Ton aan te schaffen. Wil je andere inspirerende verhalen lezen van mensen die in actie komen? Lees dan ook eens het verhaal van dit hele gezin die in actie komt tijdens de Bereloop. Of Nigel die de Kennedymars in Someren loopt.