Hoofdinhoud

Jan Heemskerk kreeg in 2021 de diagnose ziekte van Parkinson. Met zijn maandelijkse column voor ParkinsonNL wil hij graag een nuttige bijdrage leveren aan de bewustwording van deze ziekte, door – zoals hij dat nou eenmaal doet – zijn leven met parkinson te portretteren. Natuurlijk met zijn kenmerkende mix van empathie en zelfspot.

Het leek ze zo’n aardig idee, bij de mensen van de ParkinsonNL. Om met een sport-event aandacht te vragen voor het belang van beweging. En dan een aantal semi prominente patiënten te vragen elke dag van april 10.000 stappen te zetten. Per persoon. Voor het goede doel. Ik mocht ook meedoen.

Nou: we zijn halverwege en ik ga als een malle.

Dat had ik niet verwacht, moet ik bekennen. 10.000 stappen per dag (300.000 totaal voor de hele maand) klinkt namelijk best ver, zo op het eerste gezicht, 10.000 stappen, een kilometer of zes bij een ferme pas. Maar het viel onwijs mee. Kwestie van goed verdelen denk ik.

Je bent er al bijna als je drie keer de hond uitlaat. En anders doe je nog een blokje op je hometrainer (je mag ook andere sporten tellen, die worden omgerekend in passen). Kan bij ieder weer en toch vlug weer 1.000 punten. Wil je er snel vanaf: loop naar die belangrijke afspraak in de stad, in plaats van de tram te pakken. Conditie wel handig.

Ik maak me dus ook niet al te druk over de tweede helft, en ga supergemotiveerd verder met Stapril. Omdat het goed te doen is, best gezellig als je de uitdaging samen te lijf gaat. En het je ook nog een mooi lichaam oplevert.

En ten slotte draag je met je inspanning geld bij aan belangrijk onderzoek tegen Parkinson, en kunnen we ‘onze’ ziekte hopelijk binnen redelijke tijd vaarwel zwaaien.

Meld je dus snel bij www.stapril.nl en zoek naar mijn persoonlijke pagina. Laat daar een fortuin naar keuze achter, Ik ga nu een rondje met de hond.

Jan Heemskerk

Wie is Jan Heemskerk?

Jan geniet van bescheiden bekendheid als voormalig hoofdredacteur van de mannenbladen MAN, FHM en Playboy. Jan was ook lange tijd columnist bij onder meer Linda. (samen met Saskia Noort), Flair (met Marcel Langedijk) en Kek Mama (over vaderschap en relatie). En schreef voor vrouwenbladen als Libelle, Margiet Viva, Plus, Jan, Saar, Telegraaf Vrouw en Volkskrant Magazine talloze artikelen, vooral over de verhouding en verschillen tussen man en vrouw. Maar hij draait zijn hand ook niet om voor het presenteren van een radio/tv en/of podcast-programma.  

Wil je op de hoogte blijven van Jan zijn nieuwe columns? Volg ons dan op social media via onderstaande iconen. Je kan ook meer lezen over Jan en zijn ambassadeurschap voor ParkinsonNL.

Volg ons op social media

ParkinsonNL wil zo snel mogelijk de ziekte afremmen en genezen en tegelijk de zorg verbeteren voor mensen die nú parkinson hebben. Daarom investeren we in onderzoek en innovaties die het verschil maken voor mensen met parkinson.