Hoofdinhoud

Vandaag, 11 april 2023, is het Wereld Parkinson Dag en vragen we extra aandacht voor iedereen met de ziekte van Parkinson of parkinsonisme en hun naasten. Dat doen wij dit jaar met de documentaire ‘De Gezichten van Parkinson’. Hiermee willen we iedereen die met parkinsnon leeft, laten weten dat zij niet alleen zijn.

In de documentaire zie je de vele gezichten die parkinson kent. Kim, Erik, Lilian en Rianne vertellen hun verhaal. Ook neuroloog Rinske van Koningsveld vertelt over de vele uitingsvormen. Parkinson is meer dan een ziekte die voorkomt bij oudere mensen. Het is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld. Dat moeten echt veel meer mensen weten. En we zijn het er allemaal over eens: parkinson moet stoppen en onderzoek is daarvoor hard nodig.

Trailer ‘De Gezichten van Parkinson’

Bekijk de hele documentaire via deze link

Waarom Wereld Parkinson Dag?

Wereld Parkinson Dag wordt jaarlijks gehouden op 11 april. Waarom precies op die dag? Dit is de geboortedag van de Engelse Dr. James Parkinson (1755-1824). De wereldwijde dag kreeg zijn naam, omdat hij de eerste arts was die de verschijnselen van de tot dan toe onbekende ziekte beschreef.

Het is belangrijker dan ooit om aandacht te vragen voor de ziekte van Parkinson. Wist je bijvoorbeeld dat het aantal mensen met deze snelst groeiende hersenziekte verdubbelt de komende 20 jaar? En dat de ziekte ook steeds meer jonge mensen treft? In Nederland zijn er op dit moment al 63.500 mensen die de diagnose parkinson hebben.

Wil je ons helpen? Like en deel!

Wil je reageren? Of iemand met parkinson een hart onder de riem steken? Like, reageer of stuur deze docu dan door. Gebruik #wereldparkinsondag en/of #degezichtenvanparkinson en tag @parkinsonnl. Wij reposten jouw reactie. Zo creëren we meer aandacht met elkaar. Parkinson stoppen doen wij samen. Parkinson stoppen begint nu!

ParkinsonNL zet alles op alles om de ziekte af te remmen en, uiteindelijk, te voorkomen. Tegelijk willen we ook de zorg te verbeteren voor mensen die nú parkinson hebben. Dat doen we door te investeren in baanbrekend onderzoek, innovaties en voorlichting. Ook jij kunt helpen met een donatie of een actie. Doe dat vooral vandaag!