Hoofdinhoud

Hoe herken je de ziekte van Parkinson? Welke symptomen horen bij parkinson? En is de ziekte eigenlijk te genezen? ParkinsonNL zet acht veelgestelde vragen op een rij, samen met de antwoorden.

Wie te maken krijgt met de ziekte van Parkinson, heeft vaak veel vragen. En dat is logisch. Weten hoe het zit en over de juiste informatie beschikken, kan dan van belang zijn. Daarom zetten we hieronder de veelgestelde vragen en de antwoorden over parkinson op een rij. Net als een aantal handige links naar meer informatie.

1. Wat is de ziekte van Parkinson?

De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte van dit moment. De ziekte heeft een grote invloed op je leven. Parkinson is progressief. Dat betekent dat je er steeds meer last van krijgt. Het is een heel ingewikkelde ziekte. De klachten verschillen per persoon. Net als het tempo waarin de ziekte erger wordt. De ziekte komt voor bij mannen en vrouwen, bij jong en oud. Bij elke patiënt verloopt de ziekte anders. Lees meer over wat de ziekte van parkinson is of bekijk hieronder de handige uitlegvideo van de Parkinson Vereniging. 

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.


2. Hoe ontstaat de ziekte?

Heb je de ziekte van Parkinson, dan sterven je hersencellen in de zwarte kern (substantia nigra in de hersenstam) langzaam af. Hierdoor maakt je lichaam te weinig dopamine aan. Dopamine hebben we nodig als ‘boodschapper’ in de hersenen. Deze stof maakt dat verschillende zenuwcellen met elkaar kunnen communiceren. Raakt dit proces verstoort, dan heeft dat een grote invloed op onze manier van leven. Lees meer over hoe de ziekte ontstaat.

3. Wat is de oorzaak van de ziekte van Parkinson?

De ziekte van Parkinson heeft niet één oorzaak. Daar zijn wetenschappers het wereldwijd over eens. We weten dat er verschillende oorzaken zijn en die hebben invloed op elkaar. Bij sommige mensen is de ziekte van Parkinson erfelijk. Bij parkinsonismen is de ziekte meestal niet erfelijk. Ook blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat pesticiden, oplosmiddelen en luchtverontreiniging parkinson kunnen veroorzaken. Terwijl gezond eten en genoeg bewegen de ziekte mogelijk kunnen vertragen. Lees meer over de oorzaken.

4. Welke symptomen horen bij de ziekte van Parkinson?

De symptomen verschillen per mens en zijn afhankelijk van het soort parkinson dat je hebt. De symptomen kun je verdelen in twee categorieën: motorische klachten (die te maken hebben met bewegen) en niet-motorische klachten. Voorbeelden van motorische klachten zijn problemen met normale activiteiten, zoals lopen, aankleden, praten of eten (te weinig of langzaam bewegen). Net als beven van de armen en soms ook benen (trillen), verhoogde spierspanning (stijfheid) en moeite met evenwicht bewaren en vallen (balans). Voorbeelden van niet-motorische klachten zijn pijn, langzaam denken en dingen vergeten (dementie), problemen met plannen en het uitvoeren van activiteiten, slecht slapen, somberheid, angst en depressie. Lees meer over de symptomen.

5. Hoe wordt de diagnose gesteld?

Juist in het begin van de ziekte is parkinson lastig aan te tonen. Vaak komen mensen bij de arts met trillende handen of traagheid. Maar die klachten kunnen ook komen door andere aandoeningen. Daarom wachten sommige mensen soms jaren op een diagnose. In de tussentijd krijgen mensen steeds meer klachten, zonder dat ze goede begeleiding krijgen of medicijnen die de klachten verminderen. Bovendien leven ze jaren in onzekerheid.

Artsen bepalen de ziekte van Parkinson op de volgende manier. Ze luisteren naar het verhaal van mensen met parkinson en de klachten die zij ervaren. Ook kijken ze naar de kenmerken die je aan de buitenkant kunt zien. Ze doen lichamelijk onderzoek, kijken naar het ziektebeloop (iemand gaat langzaam achteruit) en kunnen een hersenscan maken (gebeurt soms om andere ziektes uit te sluiten). Ook het geven van het medicijn levodopa is een mogelijkheid (als de klachten verminderen, bevestigt dat de gedachte dat het de ziekte van Parkinson is. Bij parkinsonismen werkt dit meestal niet.).

6. Is de ziekte te genezen?

De ziekte is chronisch. Tot nu toe kun je er niet van genezen. Parkinson is ook progressief. Dat betekent dat je er steeds meer last van krijgt. De klachten verschillen per persoon. Net als het tempo waarin de ziekte erger wordt.

7. Is er een behandeling voor de ziekte van Parkinson?

Genezing van parkinson is nog niet mogelijk. Wel zorgt de juiste behandeling voor minder klachten. De ziekte van Parkinson is een ingewikkelde aandoening. De kenmerken en dus ook de behandelingen verschillen per mens. Daarom werken artsen en parkinsonverpleegkundigen nauw samen met fysiotherapeuten, oefentherapeuten, psychologen en anderen. Dit doen ze in multidisciplinaire teams, zodat alle professionals goed samenwerken. Je kunt de ziekte van Parkinson nog niet genezen, mede omdat de oorzaken van de ziekte nog niet bekend zijn. Ook kun je het ziekteproces nog niet vertragen. De behandeling is vooral bedoeld om mensen met de ziekte van Parkinson een zo goed mogelijk leven te geven. Lees hier meer over de behandeling en de twee medicijnen die artsen het meest voorschrijven. 

8. Wat is het verschil tussen parkinson en parkinsonisme?

Parkinsonisme is een verzamelnaam voor ziektes die lijken op de ziekte van Parkinson. Ze worden ook wel atypisch parkinsonisme genoemd. Parkinsonismen ontwikkelen zich sneller en de ziektes zijn nog moeilijker te behandelen dan de ziekte van Parkinson. Zo’n 10 procent van de mensen met parkinson heeft een parkinsonisme. We weten niet precies waarom er iets misgaat in de hersenen van mensen met parkinsonismen. Wel weten we wat er gebeurt bij de verschillende vormen. Parkinsonisme kun je verdelen in vier groepen.