Hoofdinhoud

Veel mensen met de ziekte van Parkinson krijgen te maken met dementie. Dit kun je doen om je hersenen fit te houden.

Volgens de Hersenstichting uit parkinson dementie zich door verschillende zaken, zo vertelt een woordvoerder aan GezondheidsNet. Denk bijvoorbeeld aan trager denken en spreken, moeite hebben met het ophalen van herinneringen, plannen en multitasken. Parkinson dementie verergert in de loop van de tijd, net als de ziekte van Parkinson. Er is helaas nog geen oplossing voor handen, maar je kunt wel een aantal dingen doen om de achteruitgang te vertragen en je hersenen zo fit mogelijk te houden.

Tip 1: Blijf fysiek actief

Net als bij veel andere aandoeningen is het belangrijk om in beweging te blijven. Pak bijvoorbeeld de fiets voor een boodschap of maak een dagelijks ommetje. En ook regelmatig bewegen middels een sport is goed voor lijf en leden. Wil je weten welke sport goed past? Vraag een deskundige om raad. Wandelen is bijvoorbeeld heel goed. Ook boksen wordt trouwens steeds vaker aangeboden voor mensen met parkinson, net als dansen. 

Henk Poort en Ernst Daniël Smid dansen samen tijdens de liveshow De Muziek Gaat Door © Bart van der Putten

Tip 2: Ga eropuit

Volgens de Hersenstichting blijkt uit onderzoek dat het ook heel belangrijk is om sociaal actief te blijven. Denk aan leuke dingen doen, met vrienden en familie. Of aan een hobby of activiteit waarbij je met anderen bent. Dit kan gevoelens van eenzaamheid voorkomen, maar zet ook je hersenen aan het werk, omdat je bijvoorbeeld nieuwe namen leert of het nieuws bespreekt.

Tip 3: Daag jezelf uit

Het is ook belangrijk om jezelf mentaal uit te dagen om je hersenen actief te houden. Denk bijvoorbeeld eens aan het maken van een ander soort puzzel of eentje van een moeilijker type. Of leer een nieuwe taal, ga een muziekinstrument spelen. Als je hersenen maar actief blijven en uitgedaagd worden. Je hersenen zijn net als spieren: ze hebben onderhoud nodig om in vorm te blijven. Speel spelletjes die je hersenen activeren en installeer braingames op je telefoon of tablet.

Maak bijvoorbeeld een kruiswoordpuzzel of legpuzzel © Cottonbro

Tip 4: Ga connecties aan

The Michael J. Fox Foundation geeft als tip om een actieve rol te zoeken in een community. Denk bijvoorbeeld aan een organisatie zijn die zich bezig houdt met parkinson (zoals een parkinson café wellicht?) of aan een buurthuis of clubverband. Volgens de organisatie zou het goed zijn omdat je dan connecties aangaat en je kan hulp bieden en ontvangen. Dat kan zo groot of zo klein als je zelf wilt invullen, voor elke interesse, beschikbare tijd en beperking.

Lees ook: