Hoofdinhoud

Voor wie inspiratie nodig heeft om iets origineels onder de kerstboom te leggen, tipt ParkinsonNL graag het állerbeste cadeau dat je kunt geven! Tijdens de feestdagen, maar eigenlijk ook op alle andere dagen van het jaar…

Wat kan het soms toch lastig zijn om een cadeautje te verzinnen tijdens de feestdagen. Want: hij of zij heeft alles al, het budget is niet toereikend of soms ken je iemand zijn voorkeuren of wensen simpelweg niet goed genoeg. Toch is er één cadeautje waar je altijd goed mee voor de dag komt en waar iedereen blij mee is.

Dit cadeau wil je geven (of krijgen)

Het beste cadeau dat je kunt geven? Dat kan maar een ding zijn en dat is… tijd. Het klinkt wellicht een beetje als een dooddoener, maar dat is het zeker niet. De tijd die je doorbrengt met je familie en vrienden is altijd goed besteed. En voor mensen met de ziekte van Parkinson en hun mantelzorgers is tijd, aandacht en een beetje liefde heel erg waardevol. Tijdens de feestdagen, maar eigenlijk het hele jaar door.

Voorbeelden van goede cadeaus

Hoe doe je dat eigenlijk, jouw tijd cadeau doen aan een ander? Dat kan op een heleboel verschillende manieren. Het enige dat je nodig hebt, is een beetje creativiteit. 

Denk ter inspiratie bijvoorbeeld eens aan deze zaken: ruim tijd in voor een fijne wandeling, maak eens een puzzel samen (goed voor je hersenen!) of bezoek samen een Parkinsoncafe (ze organiseren allerlei leuke activiteiten en er is altijd zo’n café bij jou in de buurt).

En zo zijn er een heleboel dingen die je samen kunt doen. Volg samen een proefles op de boksschool (heel geschikt als sport bij parkinson) of neem een dansles (er zijn dansscholen die dit organiseren speciaal voor mensen met parkinson). Muziek is overigens een echt medicijn voor mensen met parkinson. Muziek heeft namelijk een positieve invloed op ons brein. Luister dus samen eens naar een mooi muziekstuk, maak een playlist op Spotify aan met daarop jouw, zijn of haar favoriete muziek of schrijf een liedje.

Ga voor een uitje dat je samen kunt doen. Volg een leuke workshop of cursus van iets dat je altijd al wilde leren of start een actie om samen de ziekte van Parkinson te bestrijden. Dat kan al door samen koekjes te bakken of het maken van een fietstocht. 

Je ziet het, er is genoeg te bedenken als je tijd cadeau wilt doen. Maak een mooie cadeaubon en stop deze in een glazen potje of mooi doosje. Et voilà, blije gezichten gegarandeerd. 

Onder de kerstboom

Leg je toch liever iets tastbaars onder de kerstboom? Lees dan even deze drie andere cadeautips. Hiermee geef je namelijk iets origineels en doe je tegelijk ook een duit in het zakje in de strijd tegen de ziekte van Parkinson. Goed voor elkaar.

Dat zit zo: (een deel van) de opbrengst komt ten goede aan ParkinsonNL. Wat er gebeurt met dit geld? Het stelt ons in staat om baanbrekend onderzoek en innovatieve behandelmethodes op te starten en te financieren. Zo willen we écht het verschil maken voor mensen met parkinson.

Cadeautip 1. Koop kaartjes voor Hé Mister Parkinson

Omgaan met de ziekte van Parkinson en de symptomen en klachten die ermee gepaard gaan, voelt voor hoofdpersoon Lodewijk van Haaften soms als een worsteling. Daarbij komt angst voor wat er in de toekomst misschien komen gaat om de hoek kijken. De enige zekerheid die hij heeft, is weten dat de ziekte nu nog niet te stoppen is. Een psychische en emotionele rollercoaster is het resultaat. 

De voorstelling loopt van 22 t/m 30 januari 2022. De opbrengst van de kaartverkoop gaat volledig naar ParkinsonNL. Kaarten zijn verkrijgbaar via deze link. 

Hé Mister Parkinson


Cadeautip 2. Geef het boek De Parkinsonpandemie

In het boek De Parkinsonpandemie, een recept voor actie, nemen auteurs Jorrit Hoff en Bas Bloem jou als lezer mee in de oorzaken en gevolgen van deze ziekte. 

Van elk verkocht boek wordt €5 gedoneerd aan ParkinsonNL. Het boek De Parkinsonpandemie is hier te bestellen.

Cadeautip 3. Doe het boek De reis van zijn leven cadeau

Het boek De reis van mijn leven in 51 anekdotes, geschreven door Wytze Russchen, staat vol grappige, ontroerende verhalen en gedichten uit zijn leven. Op 37-jarige leeftijd krijgt Wytsche zelf de diagnose Parkinson. Schrijven helpt hem om met zijn ziekte om te gaan.

De opbrengst van dit boek gaat naar ParkinsonNL en naar de Michael J. Fox Foundation. Het boek De reis van zijn leven in 51 anekdotes kun je hier bestellen. 

De reis van mijn leven

Meer cadeautips nodig? In dit artikel vind je ook verschillende boekentips over muziek en het brein.