Hoofdinhoud

Over de kracht van muziek hebben we al veel geschreven. En blijven we graag schrijven. Want muziek heeft een positieve invloed op ons brein. Daarom tippen we graag de volgende boeken over muziek en de relatie met het brein.

Veel mensen met de ziekte van Parkinson hebben baat bij muziek als therapie of hulpmiddel. Bijvoorbeeld bij het bewegen of bij het praten. ParkinsonNL en muziek zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hieronder vind je ook verschillende leestips voor boeken over muziek en het brein.

Leestip 1: Musicofilia, verhalen over muziek en het brein

Oliver Sacks (1933-2015) was een befaamd neuroloog, wetenschapper en arts. Hij werd internationaal geroemd voor zijn boeken over de belevingswereld van zijn patiënten. Ook ‘Musicofilia, verhalen over muziek en het brein’ komt van zijn hand. Het vertelt over de kracht van muziek. Hoe het bijvoorbeeld onze emoties raakt, ons aanzet om iets te kopen, herinneringen terugbrengt of je aanzet tot dansen. Sacks gebruikt hiervoor bijzondere ziektegeschiedenissen om te laten zien welke invloed muziek op het brein heeft.

Auteur: Oliver Sacks
Titel: Musicofilia, verhalen over muziek
Uitgever: De Bezige Bij 
Prijs: €21,99,-

Leestip 2: Singing in the brain

In het boek Singing in the brain vertelt Erik Scherder over de unieke samenwerking tussen muziek en de hersenen. In Singing in the brain beschrijft Scherder hoe muziek wonderen kan doen. En het boek beantwoordt alle vragen over hersenen en muziek. Want: waarom wordt een liedje bijvoorbeeld een hit? Waarom vinden we droevige muziek mooi? Scherder heeft het talent om over boeiende wetenschap te vertellen in combinatie met praktijkvoorbeelden.  

Auteur: Erik Scherder
Titel: Singing in the brain
Uitgever: Athenaeum – Polak & Van Gennep
Prijs: €26,50,-

Leestip 3: Doctor Beat, Muziek & beweging  

Eerlijk is eerlijk. ‘Doctor Beat, Muziek & beweging’ van Martien van Oostrom is niet zomaar een leesboek. Het is een werkboek met cd over een bewegingsprogamma voor mensen met de ziekte van Parkinson. Muziek nodigt uit om te bewegen en maakt dit makkelijker. Zo blijkt voorbeeld dat muziek kan helpen bij beter lopen. 

Van Oostrom is muzikant en combineerde podiumkunsten met het werken als forensisch muziektherapeut en -docent. In zijn boek staan oefeningen, net als praktische informatie en een wetenschappelijke onderbouwing. De bijhorende cd’s bevatten op maat gecomponeerde muziek. De ritmes zijn duidelijk en stimuleren en hebben een herkenbare beat.  

Auteur: Martien van Oostrom
Titel: Doctor Beat, Muziek & beweging
Uitgever: Frankenlandgroep
Prijs: €29,95,-

Muziek als medicijn: meer weten over de kracht van muziek en waarom zingen zo goed is voor je gemoed? ParkinsonNL schreef er eerder deze uitgebreide pagina over met tips en video’s.