Hoofdinhoud

Op vrijdag 3 november 2023 reikten wij, tijdens het Dutch Parkinson Scientists congres, voor het eerst de ‘ParkinsonNL Talentprijzen’ uit. Naast het ondersteunen van impactvol onderzoek, vindt ParkinsonNL het belangrijk jong onderzoekstalent in het zonnetje te zetten, te ondersteunen en te behouden voor het parkinson onderzoeksveld. 

Winnaars

Er zijn twee ParkinsonNL Talentprijzen: de prijs voor ‘Beste Publicatie’ en de prijs voor ‘Beste proefschrift’. Harmen Moes en Merel Verhoeff mochten deze prijzen voor het eerst in ontvangst nemen.  

Harmen Moes schreef een publicatie met de titel ‘Timely referral for device-aided therapy in Parkinson’s disease. Development of a screening tool.’ en won daarmee de titel: ‘Beste publicatie’.  

De jury is van mening dat Harmen zijn onderzoek naast wetenschappelijk robuust, ook innovatief en praktisch is en daarmee een mooi voorbeeld van hoe onderzoek naar de praktijk gebracht kan worden. De nieuwe score heeft namelijk direct toegevoegde waarde en sluit aan op een belangrijke behoefte in de kliniek. Daarnaast vindt de jury dat Harmen in zijn video heel helder en gedreven heeft uitgelegd hoe belangrijk zijn artikel is.    

Harmen Moes met zijn prijs
Merel Verhoeff met haar prijs

De jury oordeelde dat Merel Verhoeff in haar proefschrift ‘Trembling Thoughts. Oral Health, Orofacial Pain and Dysfunction in Parkinson’s Disease.’ met veel enthousiasme, een onderbelicht onderwerp op een innovatieve wijze heeft onderzocht en aangepakt. Dit resulteert in heldere aanbevelingen voor de praktijk. Merel heeft een uitgebreide track-record met een veelheid aan goed gelezen en goed beoordeelde artikelen. Als eerste auteur aan een Lancet publicatie zette zij een mooie kroon op haar proefschrift werk. 

Prijzengeld 

Naast €1.000,- aan prijzengeld mochten de winnaars hun publicatie en proefschrift kort presenteren tijdens het Dutch Parkinson Scientists congres. 

ParkinsonNL feliciteert beide winnaars van harte en kijkt uit naar de uitreiking van de ParkinsonNL Talentprijzen 2024. Houd onze website in de gaten als je een jonge onderzoeker kent of bent, die graag wil meedingen naar een Talentprijs in 2024! 

ParkinsonNL wil zo snel mogelijk de ziekte afremmen en genezen en tegelijk de zorg verbeteren voor mensen die nú parkinson hebben. Daarom investeren we in onderzoek en innovaties die het verschil maken voor mensen met parkinson.