Hoofdinhoud

Een wattenstaafjestest in je neus om de ziekte van Parkinson op te sporen. Het lijkt te simpel voor woorden. Maar wetenschappers vermoeden op basis van onderzoek dat je kenmerken van de ziekte van Parkinson in de neus kunt vinden. Dat publiceert het online platform New Scientist.

De nieuwe wattenstaafjestest moet gaan lijken op de test voor corona. Met deze test kun je de ziekte van Parkinson al vaststellen op het moment dat mensen nog geen symptomen van de ziekte hebben (vroege diagnose). Ook geeft de test mogelijk meer inzicht in de oorzaken van de ziekte, zegt Werner Poewe, emeritus-hoogleraar neurologie aan de Medische Universiteit van Innsbruck in Oostenrijk.

Darm of neus?

De ziekte van Parkinson komt door verkeerd gevouwen eiwitten (synucleïne). Daardoor sterven hersencellen af die dopamine aanmaken en krijgen mensen allerlei klachten, zoals trillen en moeilijker bewegen. De laatste jaren denken wetenschappers dat dit eiwit (synucleïne) verkeerd wordt gevouwen in de darm. Van daaruit zou het verkeerd gevouwen eiwit via zenuwvezels in de hersenen terechtkomen.

Sommige wetenschappers denken dat de ziekte van Parkinson in de neus begint. Jaren voordat mensen met de ziekte problemen met bewegen krijgen kunnen ze al minder ruiken. De onderzoekers van Poewe onderzochten 63 mensen, die een ander vroeg kenmerk van parkinson hadden: slaapproblemen. Als mensen deze slaapproblemen hebben, dan gaan ze hun dromen uitvoeren in hun slaap. Er gaat dan iets mis in het hersenmechanisme dat ervoor zorgt dat we slapen zonder te bewegen.

Oorzaak

Van de 63 onderzochte mensen met de slaapproblemen, had 44% verkeerd gevouwen eiwitten (synucleïne) in hun neus. In een andere groep van 41 mensen – waarvan de onderzoekers zeker wisten dat ze parkinson hadden – had 46 % hetzelfde verkeerd gevouwen eiwit in de neus. Omdat al deze mensen ook hun reuk ernstig hadden verloren, lijkt het erop dat deze verkeerd gevouwen eiwitten (synucleïne) de oorzaak zijn van dit symptoom.

De wetenschappers houden ook nog een andere mogelijkheid open. Namelijk dat het eiwit op meerdere plekken in het zenuwstelsel tegelijkertijd verkeerd begint te vouwen. Op dit moment werken onderzoekers hard aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Die moeten voorkomen dat dit verkeerd gevouwen eiwit zich verspreidt door het zenuwstelsel. Als die medicijnen blijken te werken, dan is de wattenstaafjestest een oplossing om vroeger in de ziekte een diagnose te krijgen.

Vroege diagnose

‘Vroege diagnose wordt belangrijk in de toekomst als we betere medicijnen hebben’, zegt Alfonso de Simone, hoogleraar moleculaire biologie aan Imperial College in Londen, op de website van New Scientist. ‘Hoe later je de diagnose krijgt, hoe meer schade je hebt aan je neuronen.’

Bron: New Scientist

Wil jij onderzoek voor mensen met parkinson mogelijk maken? Doe mee en geef. Parkinson stoppen begint nu.