Hoofdinhoud

Het jaar 2021 zit erop. Een goed moment om niet alleen vooruit te blikken, maar vooral ook om eens terug te kijken. Want dit was het jaar waarin ParkinsonNL startte! En wat hebben we al een mooie stappen gezet, samen met alle ambassadeurs, actievoerders, donateurs, onderzoekers en iedereen die ons helpt in de strijd tegen de ziekte van Parkinson. Een overzicht van onze mijlpalen. 

2021 december: Mogen we bij deze al onze donateurs waanzinnig bedanken voor hun bijdrage? ParkinsonNL besteedt dit geld aan onderzoek, innovatie en voorlichting. Samen zetten we stappen om de ziekte de wereld uit helpen!

2021 december: Dit jaar hebben ook heel wat helden actie gevoerd om geld in te zamelen voor de strijd tegen de ziekte van Parkinson. Zo deden bijvoorbeeld Dennis en Isabelle mee aan de Noordkaap-challenge, liep Geert 1000 kilometer hard in 30 dagen en deed Thijs elke dag gesponsorde push-ups voor Parkinson. Waanzinnig toch? We lichten deze drie acties nu uit, maar onze dank is groot aan alle actievoerende helden!

2021 najaar: ParkinsonNL neemt 5 onderzoeksprojecten over van de Parkinson Vereniging en de Hersenstichting. Onder andere over vrouwen en parkinson en innovatieve hersenscans. In totaal wordt 277.000 euro verdeeld over deze onderzoeken.

2021 oktober: het boek De Parkinsonpandemie, een recept voor actie, komt uit. Het is geschreven door Bas Bloem en Jorrit Hoff en is een gezamenlijke uitgave. Van elke verkocht exemplaar gaat er 5 euro naar ParkinsonNL. 

2021 september: De Muziek Gaat Door, de live tv-show georganiseerd door ParkinsonNL, was een succes. Een ode aan zangers Rob de Nijs en Ernst Daniël Smid (beiden gediagnostiseerd met parkinson). Zij werden verrast met een muzikaal eerbetoon door verschillende Nederlandse zangers. Ook vertelden verschillende mensen met parkinson over de impact van de ziekte op hun leven. En een aantal wetenschappers en onderzoekers maakten duidelijk wat de oorzaken zijn, waar we nu staan en waarom onderzoek zo essentieel is om een toekomst zonder de ziekte van Parkinson te kunnen bewerkstelligen.

2021 24 juni: ParkinsonNL lanceert De muziek gaat altijd door tijdens de show van Humberto Tan een indrukwekkend duet met Rob de Nijs en Ernst Daniël Smid, en wordt een hit! Waarom we op deze manier aandacht vragen voor parkinson? Muziek is hoopvol en werkt verbindend. Maar in het geval van de ziekte van Parkinson speelt muziek nog een andere, belangrijke rol. Veel mensen met parkinson hebben baat bij muziek als therapie of hulpmiddel.

2021 juni: vanaf de oprichting wordt ParkinsonNL bijgestaan door deze ambassadeurs. Zij hebben allen op hun eigen manier met de ziekte van parkinson te maken en zetten zich in  om de ziekte de wereld uit te helpen.

2021 26 maart: Oprichting van de Parkinsonalliantie Nederland. Meerdere organisaties op het gebied van parkinson bundelen de krachten: ParkinsonNL (fonds voor onderzoek, innovatie en voorlichting), Parkinson Vereniging (patiëntenorganisatie), ParkinsonNet (zorgverleners) en Dutch Parkinson Scientists (onderzoekers).

2021 26 maart: ParkinsonNL wordt opgericht (als opvolger van SPN): hét fonds voor onderzoek, innovatie en voorlichting op het gebied van parkinson(isme).

2021: Parkinson is inmiddels de snelst groeiende neurologische aandoening in de wereld. In Nederland zijn 63.000 mensen met parkinson. Bij ongeveer 10 tot 15% uit de ziekte zich al vroeg (onder 40 jaar).

Oh, en we bedachten ook nog een quiz! Wat weet jij eigenlijk over parkinson? Doe ook de test en ontdek het →