Hoofdinhoud

Een indrukwekkend TV-optreden, aandacht in talloze media en meer dan 100.000 luisteraars voor De muziek gaat altijd door. Voor ParkinsonNL is het nummer al een hit: “Het wordt zelfs vanuit Australië beluisterd,” aldus Bert Kuipers, directeur-bestuurder ParkinsonNL.

Muziek is hoopvol en werkt verbindend. Maar in het geval van de ziekte van Parkinson speelt muziek nog een andere, belangrijke rol. Veel mensen met parkinson hebben baat bij muziek als therapie of hulpmiddel. Neuroloog Bas Bloem legde dat uit tijdens de talkshow Humberto: “Bij mensen met parkinson is de automatische piloot in de hersenen kapot. Het blijkt dat muziek een functie kan hebben in het compenseren van dat defect.”

Een betere en positievere manier om aandacht voor parkinson(ismen) te vragen is er dus niet. Vanuit die gedachte is De muziek gaat altijd door ontstaan, een indrukwekkend duet van Rob de Nijs en Ernst Daniël Smid. Beide zangers moesten in hun carrière noodgedwongen een stap terug doen door de ziekte van Parkinson.

“Ik vind het belangrijk dat we deze ziekte eronder krijgen. Als wij daar een paar noten voor moeten zingen, doen wij dat graag.”

Rob de Nijs bij Humberto

Betrokken artiesten

Componist Han Koreneef wist met de juiste woorden de kern van de boodschap te raken. Hij werkte, net als producers Fluitsma & van Tijn en diverse artiesten, belangeloos mee.

Producer Christiaan Sharobim van I Care Producties begeleidde het traject van A tot Z en was bij de opnames aanwezig. Christiaan: “De sfeer tijdens het inzingen was heel positief. De andere zangers waren enorm betrokken en enthousiast over het nummer. Je merkte echt dat het hen raakte. Maar bovenal vonden ze het bijzonder om iets te mogen doen voor Rob de Nijs en Ernst Daniël Smid.”

“De eerste paar zinnen waren al genoeg voor mij om torenhoog kippenvel te krijgen.”

Zanger Jim Bakkum op Instagram

Uniek moment

Op donderdag 24 juni was het lied voor het eerst te horen tijdens de talkshow Humberto. Beide zangers zaten aan tafel en vertelden over de impact die de ziekte van Parkinson heeft op hun leven. Bij veel kijkers kwam dit binnen. Ook achter de schermen werd meegeleefd. Christiaan: “Diverse medewerkers van het programma lieten, op het moment dat Rob en Ernst aan tafel schoven, hun werk even uit handen vallen en keken vol belangstelling toe. Iedereen realiseerde zich dat hier twee iconen aan tafel zaten die zich van hun kwetsbaarste kant lieten zien. Je voelde dat hier iets bijzonders gebeurde.” De ontlading na afloop was groot. “Alle tafelgasten kwamen naar de heren toe om ze te bedanken voor hun openhartige verhaal. Ook op social media regende het liefdevolle reacties. We hebben echt wat losgemaakt en dat was nou precies de bedoeling. Er moet namelijk meer aandacht komen voor deze ziekte.”

Zet parkinson ook op 1

Inmiddels heeft het nummer op plaats 27 in de iTunes top 100 Holland gestaan en wordt er zelfs vanuit Australië en Canada naar het De muziek gaat altijd door geluisterd. Dat is geweldig, want hoe vaker het nummer gehoord wordt, hoe meer aandacht er komt voor parkinson(ismen). Heb jij het nummer al gedeeld met je familie en vrienden?