Hoofdinhoud

Titus Arkema is 65 jaar oud en woont in Dordrecht. In november 2023 is hij door de gevolgen van parkinson afgekeurd en met pensioen gegaan. Zijn zoon wilde iets betekenen voor de situatie en kwam vanuit zijn professie uit op ‘Crossfit against parkinson’. Titus vertelt je graag over deze mooie actie.

Het opzetten van de actie

Titus is getrouwd met Linda. Zij hebben samen twee kinderen en zijn al trotse opa en oma. Door zijn parkinson is Titus veel bezig met sport. ‘Om de progressie van parkinson zoveel mogelijk af te remmen sport ik zes keer in de week. Om ervoor te zorgen dat dit geen sleur wordt, bestaat dat sporten uit: fitness, cardio boksen, yoga, balans oefeningen onder begeleiding van een fysiotherapeut, fietsen en wandelen. Naast het sporten besteed ik de tijd die ik over heb aan verschillende hobby’s, zoals muziek, film, domotica en reizen,’ vertelt Titus.

Zijn gezin is onderling zeer hecht en begaan met elkaar. ‘Kort nadat ik de diagnose parkinson kreeg, bekroop ons een gevoel van machteloosheid over hetgeen wat mij overkwam. Mijn zoon Jamal wilde iets doen om invulling te geven aan die machteloosheid en kwam met het idee om een event te organiseren vanuit zijn professie. Met dit event wil hij geld inzamelen voor ParkinsonNL en zo een bijdrage leveren aan parkinson onderzoek. Zo is de actie “Crossfit against Parkinson” ontstaan,’ zegt hij.

Crossfit en parkinson

‘Zelf doe ik niet aan Crossfit, maar Jamal, mijn vrouw Linda en schoondochter Patricia zijn fanatieke crossfitters. Crossfit is in 2008/2009 ontstaan in de Verenigde Staten en is een combinatie van fitness, gymnastiek en gewichtheffen. Bij crossfit worden verschillende oefeningen uit die drie disciplines samengevoegd en op (zeer) hoge intensiteit uitgevoerd. Rustig wakker worden op de loopband is er dus absoluut niet bij. Persoonlijk ben ik van mening dat ook het beoefenen van Crossfit een wezenlijke bijdrage kan leveren in het afremmen van parkinson. En tijdens het event op 23 juni wil ik zeker met één van de WOD’s* meedoen,’ zegt Titus.

*WOD staat voor Workout Of the Day

‘Crossfit again Parkinson’ banner

Organiseren van ‘Crossfit against parkinson’

De zoon van Titus, Jamal, regelt het grootste deel van de organisatie, maar Titus vertelt graag met trots over dit prachtige event. ‘Het event vindt plaats op zondag 23 juni van 12:00 tot 20:00 uur aan de Ambachtstraat 2a, 3319 RN te Dordrecht en is onderverdeeld in zeven Hero WOD’s. Een Hero WOD is een WOD die is opgedragen aan een gesneuvelde militair en is over het algemeen net iets zwaarder dan een reguliere WOD. De organisatie van dit specifieke event wijkt enigszins af van de organisatie van een reguliere Crossfit wedstrijd omdat het hier ook gaat om het inzamelen van geld voor een goed doel. De deelnemers aan dit event kunnen zichzelf inschrijven voor één of meerdere Hero WOD’s en betalen per WOD een vooraf bepaalde bijdrage die in zijn geheel wordt gedoneerd. Daarnaast willen wij de atleten die meedoen aan dit event in de gelegenheid stellen zich te laten sponsoren, om zo nog meer te kunnen doneren aan ParkinsonNL,’ vertelt Titus.

Wil jij de ‘Crossfit against parkinson’ actie steunen? Klik dan op de button!

ParkinsonNL wil zo snel mogelijk de ziekte afremmen en genezen en tegelijk de zorg verbeteren voor mensen die nú parkinson hebben. Daarom investeren we in onderzoek en innovaties die het verschil maken voor mensen met parkinson.