Hoofdinhoud

Als je de ziekte van Parkinson hebt, bestaat de kans dat je dagelijks hindernissen ervaart, in sociaal contact of bij het bewegen bijvoorbeeld. Negen obstakels die mensen met parkinson met regelmaat ervaren. 

Hindernis 1. Obstakels in het denken 

Wie de ziekte van Parkinson krijgt, kan ook last krijgen van obstakels bij het denken. Denk bijvoorbeeld aan problemen en oplossingen op het gebied van aandacht en concentratie, geheugen, snelheid van denken en doen, overzicht houden en plannen, prikkelverwerking en het uitvoeren van (dubbel)taken. Om een concreet voorbeeld te noemen: even de weg kwijt zijn, niet meer weten waar de sleutels liggen of een afspraak vergeten. 

Soms zijn er hiervoor verschillende ‘omweggetjes’ mogelijk, een alternatief of slimme oplossingen waardoor de ‘hapering’ wordt omzeilt. Ken je het boek Ommetjes door het parkinsonbrein al? Het is een zelfhulpmiddel voor wie wel eens obstakels ervaart bij het denken. Het is gemaakt door en voor mensen met parkinson en staat bomvol tips en tricks en slimme oplossingen.

Hindernis 2. Als je op jonge leeftijd de diagnose krijgt

De diagnose parkinson krijgen, is nooit leuk. Maar wie jong is en de diagnose parkinson krijgt, loopt tegen andere zaken aan dan wie de ziekte op latere leeftijd krijgt. Zo heeft een jong iemand bijvoorbeeld vaak nog een baan, staat nog middenin het leven en soms zijn er nog jonge kinderen aanwezig. Zo beschrijft Nikita in dit interview hoe zij op haar 24ste haar toekomstplannen, zoals studeren of een baan, moest opgeven. 

Lees ook → Parkinson: 9x minder bekende symptomen

Hindernis 3. Vlakker gezichtsuitdrukking

De ziekte van Parkinson kan gepaard gaan met het verlies van spierkracht, bijvoorbeeld in het gezicht en bij de keel. Niet alleen kan praten en slikken dan moeilijker worden, ook kan het zogenoemde Parkinsonmasker optreden. Je gezichtsuitdrukking wordt dan vlakker, andere kunnen dit zien als onverschilligheid. Een vervelende hindernis, want emoties zijn zo minder zichtbaar en minder goed af te lezen door anderen. Plus: iemand met parkinson moet meer tekst en uitleg geven om te laten weten wat hij of zij bedoelt.

Hindernis 4. Onduidelijke spraak

Ook je stem en spraak kunnen, net als je gezichtsuitdrukking, te lijden hebben onder de ziekte. Zo kan parkinson van invloed zijn op je stem en manier van praten. Je stem kan bijvoorbeeld lager worden en je spraak onduidelijk of langzamer.

Hindernis 5. Slecht(er) slapen

Minder goed slapen, slapeloosheid of je overdag slaperig voelen: slaapproblemen kunnen een symptoom van de ziekte van Parkinson zijn. En wie wel eens een nacht minder goed slaapt, weet hoe vervelend het is als geen goede nachtrust hebt. 

Hindernis 6. Minder goed ruiken

De geur van vers gemaaid gras, koffie in de ochtend: het is niet alleen heerlijk om iets te ruiken, maar geur doet ook iets met je brein. Je kent vast wel dat moment dat je iets ruikt en vervolgens terugdenkt aan iets dat op een ander moment gebeurde. Voor wie parkinson heeft, is ruiken niet meer vanzelfsprekend. Een van de vroege symptomen van parkinson kan namelijk zijn dat je minder goed ruikt. Veel mensen die parkinson hebben, krijgen last van dit laatste. Een vervelend symptoom: een reukstoornis. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld minder goed ruikt of helemaal niet. Hoe dit precies zit, lees je in dit artikel

Doe nu onze kennistest → Wat weet jij eigenlijk over de ziekte van Parkinson? 

Hindernis 7. Loopproblemen

Loopproblemen komen bij de ziekte van Parkinson veel voor. Het lopen gaat langzamer en je balans houden wordt moeilijker. Daarnaast kun je plotseling het gevoel krijgen dat je voeten aan de grond vastgeplakt zitten (‘freezing of gait’) of je maakt hele snelle stapjes op de plaats. De lastigste momenten bij het lopen zijn vaak het starten van lopen, een deur doorgaan of draaien. Over het algemeen lopen mensen op de ‘automatische piloot’. En juist die ‘piloot’ werkt minder goed bij mensen met parkinson. Door jezelf te focussen op het lopen gaat het vaak beter. Het helpt om hiervoor compensatiestrategieën aan te leren, ofwel trucjes.

Hindernis 8. Minder goede motoriek

Knoopjes van een shirt sluiten, een shampoofles opendraaien, een sleutel in het slot steken. Je staat er misschien niet bij stil, maar als je last hebt van een tremor, een trillende arm of hand, dan kunnen de kleinste dagelijkse handelingen soms een uitdaging zijn.

Hindernis 9. Seksuele problemen

Helaas komen seksuele problemen vaak ook op het lijstje met hindernissen voor. Denk bijvoorbeeld aan een verlaagd of verhoogd libido, erectieproblemen of pijn bij het vrijen, waardoor een zorgeloos seksleven niet vanzelfsprekend meer is.  

Parkinson is de snelst groeiende neurologische aandoening ter wereld. Bij ouderen én – steeds vaker – op jongere leeftijd. Met deze gevoelde urgentie gaat ParkinsonNL het verschil maken op het gebied van onderzoekinnovatie en voorlichting. Wil je weten hoe jij ons daarbij kunt helpen?