Hoofdinhoud

Wat je niet weet, kun je ook niet toepassen. Dat is de gedachte van onderzoekers Anouk Tosserams en Jorik Nonnekes. Zij verzamelden 55 manieren om beter te lopen en maakten hiermee een platform met filmpjes.

Loopproblemen bij de ziekte van Parkinson komen veel voor. Het lopen gaat langzamer en de balans houden wordt moeilijker. Daarnaast kun je plotseling het gevoel krijgen dat je voeten aan de grond vastgeplakt zitten (‘freezing of gait’) of je maakt hele snelle stapjes op de plaats.

De lastigste momenten bij het lopen zijn vaak het starten van lopen, een deur door gaan of draaien. Over het algemeen lopen mensen op de ‘automatische piloot’. Juist die ‘piloot’ werkt minder goed bij mensen met parkinson. Door jezelf te focussen op het lopen gaat het vaak beter. Het helpt om hiervoor compensatiestrategieën aan te leren, ofwel trucjes.

Creatieve oplossingen

Anouk Tosserams en Jorik Nonnekes van het Radboudumc doen onderzoek naar deze compensatiestrategieën bij het lopen. Anouk: ‘Uit eerder onderzoek weten we dat mensen met parkinson vaak spontaan creatieve omwegen verzinnen om hun loopproblemen te overwinnen. Ze proberen om zo mobiel en onafhankelijk te blijven. We ontdekten dat mensen zelden op de hoogte zijn van alle verschillende compensatiestrategieën.’ Maar als ze dat wél zijn, vinden ze vaak strategieën die beter bij hen passen.

Overzicht van loopstrategieën

De onderzoekers maakten speciaal voor mensen met parkinson een platform waar alle strategieën bij elkaar staan. Onder het kopje ‘Externe prikkels’ vind je bijvoorbeeld filmpjes van lopen op muziek of draaien met een laserlampje. Ook zijn er voorbeelden van andere loopbewegingen, hulpmiddelen voor de balans en interne prikkels. Nog meer inspiratie is te vinden op een poster met 55 strategieën. Wie zelf nog een andere strategie kent, kan een filmpje hiervan sturen naar de onderzoekers.

Nog een zelfhulptool in ontwikkeling

Het nieuwe platform is gericht op creatieve oplossingen voor motorische problemen bij de ziekte van Parkinson. Ook voor niet-motorische klachten vinden mensen met parkinson vaak zulke creatieve omweggetjes. ParkinsonNL steunt daarom een ander nieuw initiatief: de ontwikkeling van COPIED, een zelfhulptool bij obstakels in het denken. Naar verwachting is COPIED eind 2022 klaar.  

ParkinsonNL maakt innovaties mogelijk die de kwaliteit van leven van mensen met de ziekte van Parkinson verbeteren. Ook jij kunt helpen met een donatie of een actie, zodat we nog meer innovaties kunnen ondersteunen.