Hoofdinhoud

Deze week neemt zanger Rob de Nijs, ParkinsonNL-ambassadeur van het eerste uur, afscheid van zijn publiek. De zanger lijdt aan de ziekte van Parkinson en besloot een tijd terug om te stoppen met optreden. Op 22 juni staat hij echt voor het laatst op het podium voor zijn afscheidsconcert ’T is Mooi Geweest. Een mooi moment voor een ode. 

Rob is niet alleen zanger van hits als Ritme van de Regen, Malle Babbe en Banger Hart. Hij is ook sinds de sinds de oprichting van ParkinsonNL in 2021 aan ons fonds verbonden als ambassadeur. Eind 2019 maakte hij bekend dat hij aan de ziekte van Parkinson lijdt. Sindsdien vertelt hij regelmatig eerlijk en open in interviews en uitzendingen wat het inhoudt om met de ziekte te leven en wat dit voor hem en zijn gezin betekent.

Onze dank is groot dat Rob samen met ons strijd voor meer aandacht voor en onderzoek naar de ziekte, maar ook voor de openheid waarmee hij en zijn vrouw Henriëtte over de ziekte vertellen. Daarmee geeft hij de ziekte een gezicht en steekt hij andere mensen met parkinson een hart onder de riem.

Muzikale start

ParkinsonNL werd in 2021 opgericht en kreeg in juli een muzikale start met het nummer De muziek gaat altijd door. Een indrukwekkend duet van Rob en Ernst Daniël Smid, die ook aan de ziekte lijdt. Het nummer werd speciaal voor hen geschreven. Beide zangers wilden met dit nummer laten zien hoe belangrijk het is dat er meer aandacht is voor de ziekte. Het lied was voor het eerst te horen tijdens de talkshow Humberto. Beide zangers zaten aan tafel en vertelden over de impact die de ziekte van Parkinson heeft op hun leven. Bij veel kijkers kwam dit binnen.

Het nummer werd meer dan honderdduizend keer beluisterd:


Muzikaal eerbetoon

Rob speelde in het najaar van 2021 samen met Ernst Daniël ook de hoofdrol in ons televisieprogramma De Muziek Gaat Door, een muzikaal eerbetoon aan hen beiden waarin ze werden toegezongen. Het werd een heel bijzondere uitzending. Over de impact van parkinson, de kracht van muziek en waarom juist nú de strijd tegen parkinson zo belangrijk is.

Bekijk de uitzending:

‘Parkinson is de dief van ons leven’

Op Wereld Parkinson Dag, 11 april, voerde ParkinsonNL campagne om aandacht te vragen voor de ziekte van Parkinson. Het onderwerp parkinson stond deze dag ook op de agenda in de media. Henriëtte de Nijs, vrouw van Rob, vertelde toen in het tv-programma Koffietijd over de impact die de ziekte heeft en hoe Parkinson ‘de dief van hun leven werd.’ Zo gaan ze er door de ziekte bijvoorbeeld minder op uit en blijven vaker samen thuis.

Afscheidsconcert

De ziekte van Parkinson heeft hem langzaam ingehaald en doen besluiten om te stoppen met optreden. Rob houdt zijn afscheidsconcert T is Mooi Geweest op woensdag 22 juni in de Ziggo Dome en besluit daarmee zijn muzikale carrière na 60 jaar. De show stond eigenlijk gepland voor 10 april maar moest toen uitgesteld worden omdat hij in het ziekenhuis lag met corona en moest herstellen. Tijdens het concert zingt hij nog een keer zijn allergrootste hits. Onder andere Claudia de Breij, Danny Vera en Trijntje Oosterhuis treden op als gastartiest.

Rolmodel

Rob werd afgelopen week trouwens nog geroemd voor zijn inzet en muziek en won de Cultuurprijs Ede. De gemeente Ede reikt eens per drie jaar deze prijs uit aan mensen of instellingen die zich op een bijzondere manier inzetten op cultureel gebied. ‘Een bevlogen artiest die zich bij ieder optreden voor de volle honderd procent geeft,’ was het lovende oordeel van de jury. Rob ontving de prijs uit handen van wethouder Karin Bijl (cultuur) die hem een rolmodel voor velen noemde. ‘Als één van de grondleggers van de Nederlandstalige muziek is hij van groot belang geweest voor de muziek in Nederland. Rob de Nijs is een rolmodel voor velen. Het is een voorrecht voor onze gemeente om deze bijzondere inwoner binnen onze grenzen te hebben wonen.’

Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte in Nederland. ParkinsonNL zet alles op alles om de ziekte af te remmen en, uiteindelijk, te voorkomen. Dat doen we door te investeren in baanbrekend onderzoek, innovaties en voorlichting. Help mee. Met jouw donatie maak je dit mede mogelijk.