Hoofdinhoud

Op 11 april was het Wereld Parkinson Dag. ParkinsonNL voerde de hele dag campagne om aandacht te vragen voor iedereen met de ziekte van Parkinson of parkinsonisme en hun naasten. Dat is gelukt. En hoe!

We vroegen op deze bijzondere dag extra aandacht voor de ziekte en deden dit met muziek. Waarom hiermee? Veel mensen met de ziekte van Parkinson hebben baat bij muziek als therapie of hulpmiddel. Daarnaast verbindt muziek mensen met en zonder de ziekte van Parkinson. Het is dus het beste medicijn om in te zetten op Wereld Parkinson Dag.

Record aantal streams

We riepen daarom op om op 11 april het nummer De muziek gaat altijd door van zangers Rob de Nijs en Ernst Daniel Smid te luisteren op Spotify of YouTube, dit zelf te spelen of zingen en hiervan een foto te posten op sociale media. Om zo samen met ons aandacht te vragen voor de ziekte. En zóveel mensen hebben gehoor gegeven aan onze oproep. Daar zijn we trots op.

Tijdens het wachten op de trein, op de hometrainer en onderweg naar werk: we zagen zoveel leuke foto’s en video’s voorbij komen van luisteraars die het nummer met hun koptelefoon op luisterden. En het nummer is in aanloop naar en op Wereld Parkinson Dag zelf duizenden keren beluisterd door jullie en bekeken.

Kijk, zij deden bijvoorbeeld mee:

Muzikaal eerbetoon massaal uitgevoerd

We zagen ook veel eigen uitvoeringen van het nummer, gezongen of gespeeld op instrument, die via de socials gedeeld werden. Van jong tot oud, alleen of samen, met of zonder parkinson, op scholen en bij de harmonie. Zo zagen we iemand op een dwarsfluit in een oldtimer, een duo met klarinet en saxofoon, uitvoeringen met trompet en muzikanten in een professionele studio. Ook een dweilorkest, het Symfonisch Blaasorkets Drunen en zelfs het Nederlands Blazers Ensemble deelden hun bijdrage. Dat muziek verbindt, weten we nu zeker. 

De muziek gaat altijd door I SBO Harmonie Drunen I Vocal Group Just Us

Daarnaast bracht het nog een aantal andere reacties te weeg. Veel (parkinson)organisaties haakten aan en lieten op hun socials ook weten dat het Wereld Parkinson Dag was. En veel mensen deden een ontroerende shout-out naar een geliefde met de ziekte van Parkinson, om een hart onder hun riem te steken. Hartverwarmend en bijzonder om te zien hoeveel mensen de moeite hebben genomen voor een persoonlijke uitvoering.

Zij speelden het nummer op hun instrument of zongen het samen:

‘Parkinson is de dief van ons leven’

Het onderwerp parkinson stond deze dag ook op de agenda in de media. Onze campagne heeft veel aandacht gehad op radio, tv en op andere sites. En ook de ziekte stond in de spotlights. Dat is enorm belangrijk. De komende 20 jaar verdubbelt namelijk het aantal mensen met de ziekte. Het is dus steeds belangrijker dat iedereen zich er van bewust is wat de ziekte is en dat dit een flinke impact op je leven heeft. 

Coosje Smid, dochter van Ernst Daniël Smid, schoof samen met Jet de Nijs, vrouw van Rob de Nijs en neuroloog Bas Bloem aan in het in tv-programma Koffietijd om te vertellen over de impact die de ziekte heeft. Coosje vertelde er over hoe de ziekte bij haar vader ontstond, de aanpassingen die nodig zijn in iemands leven en over de DBS-operatie die hij binnenkort ondergaat. Jet vertelde hoe Parkinson ‘de dief van hun leven werd.’ Zo gaan ze er door de ziekte bijvoorbeeld minder op uit en blijven vaker samen thuis. Neuroloog Bas Bloem vertelde over de kracht van muziek en hoe dit bij mensen met parkinson als medicijn kan werken. 

Bekijk → De invloed van Parkinson op naasten is groot | Koffietijd

Koffietijd ParkinsonNL

Van NPO Radio 4 tot Linda

Ook op radio was het onderwerp veelvuldig te horen. Zo was trompettist Erik Vrijhoeven in de aanloop naar Wereld Parkinson Dag te horen op NPO Radio 4 in het programma ‘De ochtend van morgen’. En in verschillende tijdschriften en dagbladen is veel aandacht geweest voor het onderwerp, zoals in het Eindhovens Dagblad, De Stentor en op Linda.nl. Aan die laatste vertelde Arts-onderzoeker Annelien Oosterbaan die zelf de ziekte van Parkinson heeft over haar onderzoek dat ParkinsonNL financiert naar jonge vrouwen en hoe het met haar parkinson ging tijdens haar zwangerschap.

Al met al blikken we terug op een hele geslaagde campagne. Dat hadden we niet zonder jouw steun kunnen doen. Dank aan iedereen die een muzikale eerbetoon maakte of het lied luisterde! Alleen samen kunnen we stappen zetten om parkinson de wereld uit te helpen.