Hoofdinhoud

Luko van ‘t Hoenderdaal is tandprotheticus, woont in Zeist en heeft daar ook zijn eigen tandprothetische praktijk. In een tandprothetische praktijk werken mondzorgverleners die gespecialiseerd zijn in het aanpassen en aanmeten van kunstgebitten. In zijn vrije tijd werkt Luko graag in de tuin en organiseert hij nascholingscursussen voor zijn beroepsgroep.

Leren over parkinson

Door het organiseren van nascholingscursussen ontstond het idee om Walter uit te nodigen zodat de collega’s meer te weten konden komen over parkinson en hoe ze het beste om kunnen gaan met mensen met deze ziekte. Walter is verpleegkundige en lid van ParkinsonNet. Hij werkt met mensen die parkinson hebben en heeft met name een passie voor de ouderen. Walter was enthousiast om een cursus te geven. Zo gezegd, zo gedaan: De cursus was een succes.

De cursus over parkinson

‘De lezing die Walter voor onze groep tandprothetici heeft gegeven was zeer informatief en sloot perfect aan op praktijkvoorbeelden die wij tegenkomen in onze praktijken. Hij vertelde ons over de omgang met mensen die de ziekte van Parkinson hebben, de verschillende vormen van parkinson, medicatie en slikproblemen. Hij vertelde ons ook wat we juist niet moeten doen en hoe we mensen met parkinson moeten behandelen. Een belangrijk leerpunt is dat je soms even wat meer geduld moet hebben met iemand die parkinson heeft,’ vertelt Luko. ‘De reacties op de cursus waren erg positief. Iedereen was ook te spreken over Walter als spreker. Een aantal collega’s vertelde mij direct hun nieuwe kennis te hebben toegepast in de praktijk. Dat is altijd mooi om te horen. Uiteindelijk willen wij als mondzorgverlener iedereen met respect behandelen. Het eindresultaat is voor ons natuurlijk een tevreden patiënt met een goed passend gebit. Je wilt iedereen de passende zorg bieden, of dat nou linksom of rechtsom gaat, en ze laten vertrekken met een goed gevoel,’ vertelt Luko.

Walter geeft zijn lezing aan de groep tandprothetici

Donatie aan ParkinsonNL

Luko en zijn tandprothetische praktijk hebben €200,- gedoneerd aan ParkinsonNL. ‘Walter doet dit soort voorlichtingen graag, maar niet voor het geld. Als er een vergoeding wordt aangeboden zoals hier, wil Walter dat het ten gunste komt aan de mensen met parkinson, daarom hebben wij het geld gedoneerd aan ParkinsonNL,’ vertelt hij.

Als bedrijf aandacht besteden aan parkinson

Het is belangrijk voor Luko en zijn team dat zij zich kunnen inleven in het gevoel en de gedachtes van hun patiënten. Dat is belangrijk bij het passen en aanmeten van een goed kunstgebit. Het is daarom noodzakelijk voor hen om te weten hoe parkinson invloed kan hebben op het dagelijks leven van iemand. Walter is ervan overtuigd dat Luko en zijn team betere mondzorgverleners zijn geworden door deze cursus.

Meer informatie kun je lezen op: kunstgebit.nl

Onderzoek wijst uit dat mensen met de ziekte van Parkinson vaak een minder gezonde mond hebben dan mensen zonder parkinson. In dit artikel op onze website kan je meer lezen over de relatie tussen mondgezondheid en parkinson.

Help mee

 Wil je andere inspirerende verhalen lezen van mensen die in actie komen? Lees dan ook eens het verhaal van dit hele gezin die in actie komt tijdens de Bereloop. Of Nigel die de Kennedymars in Someren loopt.