Hoofdinhoud

Marty Baets is 50 jaar oud en woonachtig in Swalmen. Hij is getrouwd met Steffie en dol op hardlopen, reizen en wandelen. Hij doet voor de zevende keer mee aan de Nijmeegse 4Daagse en deelt graag zijn persoonlijke motivatie.

Waarom heb je gekozen om de 4Daagse te lopen?

Dit jaar wordt mijn zevende 4Daagse. Ik heb ze op één na allemaal voor verschillende goede doelen gelopen. De reden hiervoor is gelegen in het feit dat ik ruim 10 jaar geleden een heftige burn-out heb gehad. Mijn gezondheid die er altijd ‘gewoon was’, was er ineens niet meer en dat heeft een grote indruk op me gemaakt. Na grotendeels te zijn hersteld, ben ik me in gaan zetten voor goede doelen op het gebied van gezondheid. Soms zat er voor mij een persoonlijk tintje aan, zoals afgelopen jaar toen ik voor het Radboud Oncologie Fonds liep voor een vriend van me die vorig jaar april aan kanker is overleden. Andere keren was er niet direct een persoonlijke link, maar was het gewoon erg mooi om in de gelegenheid te zijn om een klein steentje bij te kunnen dragen aan de gezondheid van een ander, en in zijn algemeenheid. Om hopelijk iets te kunnen betekenen ook al is het natuurlijk maar erg klein,’ vertelt Marty.

Marty in actie voor ParkinsonNL

Marty tijdens het lopen

Wat is je langste wandelprestatie?

‘Mijn langste wandelprestatie tot op heden is de Kennedymars. Dit is een mars van 80 kilometer die binnen 20 uur dient te worden voltooid. Ik heb de Kennedymars 16x gelopen. De laatste keer is echter alweer een tijdje geleden, namelijk in 2013,’ vertelt hij.

Hoe bereid je je voor op de 4Daagse?

‘Ik bereid me niet echt specifiek voor op de 4Daagse. Met mijn basisconditie lukt het me vooralsnog in principe om de 4Daagse te lopen. Mijn basisconditie houdt in; nagenoeg iedere dag met de fiets naar het werk (= ca. 16 km heen en terug), en in het weekend ca. 10 kilometer hardlopen wat ‘opgevoerd’ wordt op het moment dat ik me op wedstrijden (zoals bijv. een halve marathon) voorbereid. Tegen het einde van de 4Daagse is het wel vaak afzien. Je merkt dan het verschil met mensen die zich er wel specifiek op voorbereiden, maar dat vind ik niet erg. Afzien hoort erbij en het verlegt je grenzen. Als ik er doorheen zit, denk ik wel dat ik zoiets nooit meer ga doen, maar dat trekt bij en achteraf overheerst het positieve gevoel over de prestatie, en over wat het heeft opgeleverd voor het goede doel,’ zegt Marty.

Waarom loop je voor ParkinsonNL?

‘Ik heb dit goede doel gekozen, omdat het een vreselijke ziekte is. Parkinson heeft meer onderzoek nodig om het te kunnen remmen en hopelijk ooit te kunnen genezen. Persoonlijk loop ik verder ook voor een vriend van me wiens vader aan de ziekte van Parkinson uiteindelijk is overleden, en voor een bekende van me wiens vrouw aan deze ziekte is overleden. Ik hoop op een hele mooie week met nieuwe contacten, leuke gesprekken en mooie ervaringen,’ sluit hij af.

Wil jij Marty helpen met een donatie? Klik dan op de button:

Help mee

Wil je andere inspirerende verhalen lezen van mensen die in actie komen? Lees dan ook eens het verhaal van Studentenvereniging RSC/RVSV. Zij organiseerde een eigen fietsevenement . Of het verhaal van Dirk. Hij deed mee aan de IRONMAN in Oostenrijk.