Hoofdinhoud

Op 16 april loopt Gino van Engelen de marathon van Rotterdam. Hij is 29 jaar oud en woont samen met zijn vriendin in Utrecht. In 2012 is hij geneeskunde gaan studeren en in 2019 heeft Gino zijn studie afgerond. Inmiddels is hij in opleiding tot huisarts. In zijn vrije tijd is hij graag sportief bezig en sinds vorig jaar bezig met hardlopen.

Gino loopt voor zijn moeder met parkinson

Gino’s moeder is vorig jaar gediagnosticeerd met de ziekte van Parkinson. Hij maakt hierdoor van dichtbij mee wat voor impact de ziekte kan hebben. Daarom vindt hij het belangrijk om zich in te zetten voor onderzoek naar de ziekte van Parkinson. Voor ParkinsonNL. ‘Het moeilijkste aan parkinson vind ik de onzekerheid voor de toekomst die de diagnose met zich meebrengt. Je weet dat het een progressieve ziekte is die in de loop van de tijd voor meer beperkingen zal zorgen,’ zegt hij. Het lijkt hem ontzettend moeilijk om met deze onzekerheid om te gaan. Daarom heeft Gino enorm veel respect voor mensen zoals zijn moeder die de knop omzetten en met een optimistische blik naar de toekomst kijken. ‘Als we een therapie zouden kunnen ontwikkelen die de ziekte afremt of zelfs geneest dan zou het een heel stuk van deze onzekerheid weg kunnen nemen. Daarnaast zou het natuurlijk de kwaliteit van leven enorm bevorderen,’ zegt Gino. Het is minstens zo belangrijk om meer te weten te komen over het ontstaan van de ziekte vindt hij. ‘Het feit dat ParkinsonNL zich inzet voor innovatie, onderzoek en voorlichting is zo belangrijk en ontzettend hard nodig. Meer geld voor onderzoek leidt hopelijk snel tot nieuwe belangrijke inzichten omtrent preventie en genezing, daarom steun ik jullie met mijn actie!’ zegt Gino.

Gino van Engelen aan het hardlopen
Gino van Engelen

‘Ik hoop dat mensen beter begrijpen wat parkinson inhoudt’

Gino is druk bezig met de voorbereidingen voor de marathon. Hij is 10 maanden geleden begonnen met 4 á 5 keer rennen per week. Helaas door zijn enthousiasme liep hij een blessure op, maar met langzaam opbouwen is hij er weer helemaal klaar voor! ‘Ik wilde direct al meedoen met een marathon. Toen mijn moeder de diagnose parkinson kreeg wist ik het zeker: ik ga lopen voor haar en geld ophalen voor ParkinsonNL,’ zegt Gino. Hij hoopt met zijn actie op geef.nl natuurlijk veel geld op te halen, zodat al het belangrijke onderzoek gefinancierd kan worden. Tegelijkertijd hoopt Gino op meer bewustwording over de ernst van de ziekte van Parkinson. ‘Helaas gaan we deze ziekte in de nabije toekomst steeds meer zien, ook bij jongere mensen. Ik merk dat parkinson vooral wordt gezien als ‘ouderdomsziekte’, maar het komt helaas ook voor bij jonge mensen. Daarom is het des te belangrijker voor de maatschappij om de zorg rondom deze ziekte zo optimaal mogelijk te krijgen. Hopelijk leidt meer bewustwording hiervan ook tot meer financiering zodat het onderzoek in een stroomversnelling terecht komt,’ benoemd hij.

Wil je Gino steunen met zijn actie? Dat kan via deze button!

‘Het zou fantastisch zijn als we de ziekte kunnen afremmen’

In een ideale wereld hoopt Gino dat we alles weten over de ziekte. ‘Het is denk ik alleen niet realistisch om te verwachten dat we alle gevallen kunnen voorkomen, dus we moeten de zorg voor mensen die de diagnose krijgen zoveel mogelijk optimaliseren. Ik hoop ontzettend dat we ergens in de toekomst een therapie ontwikkelen waardoor we de ziekte kunnen genezen en zo niet dat we deze tenminste kunnen afremmen. Zoals ik eerder al benoemde is de onzekerheid die de toekomst met zich meebrengt ontzettend moeilijk. Het zou al fantastisch zijn als we de progressie van de ziekte af kunnen remmen. Als je weet dat je beperkingen niet toe zullen nemen dan valt er een heel groot deel van de onzekerheid weg. Dit zou al ontzettend veel schelen,’ zegt hij.

Een tip voor als je zelf een actie wilt opzetten

Wij vroegen Gino ook nog of hij een tip heeft als je zelf twijfelt over het opzetten van je eigen actie. ‘Ik zou zeggen: vooral doen! Financiering van onderzoek naar parkinson is ontzettend belangrijk, fantastisch als je je daarvoor wilt inzetten. Deel het via zoveel mogelijk kanalen Instagram, Facebook, Linkedin, Whatsapp… noem maar op! Hierdoor bereik je in ieder geval al je contacten. Ik vind het mooi om te zien dat zoveel mensen bereid zijn om een steentje bij te dragen, ook mensen die je al lang niet hebt gezien of gesproken. Dus schroom niet om je bericht via zoveel mogelijk kanalen te delen, anderen ‘spammen’ lijkt me meer dan gerechtvaardigd in dit geval,’ lacht hij.

Meer over Gino zijn actie lees je hier. Wil je meer inspirerende verhalen lezen van mensen die in actie komen? Lees dan het verhaal over Annelien Oosterbaan en haar collega-onderzoekers die ook meelopen aan de Marathon van Rotterdam.

Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte in Nederland. ParkinsonNL zet alles op alles om de ziekte af te remmen en, uiteindelijk, te voorkomen. Dat doen we door te investeren in baanbrekend onderzoek, innovaties en voorlichting. 

Jij kunt ook een bijdrage leveren aan de financiering van de onderzoeken. Of natuurlijk door een van onze actievoerders te steunen. Parkinson stoppen doen wij samen.