Hoofdinhoud

Janne is 27 jaar oud en geboren en getogen in Tilburg. Sinds een aantal maanden is ze trotse eigenaar van een fijn huis in Tilburg samen met haar vriend Guus. Op zondag 24 september loopt zij de ‘Tilburg Ten Miles’ voor ParkinsonNL. Hier zijn we enorm trots op en we delen graag haar verhaal met je.

Even voorstellen

Janne haar ouderlijk gezin bestaat uit zes personen: vader, moeder, twee zussen en een broer. ‘Mijn jongste zusje is op tweejarige leeftijd overleden, dit is inmiddels 24 jaar geleden. Toch wil ik haar altijd even benoemd hebben, ze hoort namelijk bij ons gezin,’ zegt Janne. In het dagelijks leven is ze werkzaam als optometrist. Janne doet onderzoek naar oogafwijkingen en ziektes aan het oog. Naast haar werk spendeert ze veel tijd met haar vrienden, sport ze veel, verdiept ze zich in de wereld van wijn, kookt en bakt ze.

Janne samen met haar ouders

Diagnose parkinson bij Janne haar vader

‘Bij mijn vader is negen jaar geleden (toen was hij 58) parkinson vastgesteld. Het viel mijn moeder op dat mijn vader met trillende handen de krant las. Toen mijn vader voor een andere klacht bij de huisarts kwam bracht hij dit subtiel ter sprake. Hij is direct doorverwezen naar de neuroloog en die heeft de diagnose parkinson vastgesteld,’ zegt Janne. Haar vader kreeg medicatie voorgeschreven. Deze gaven helaas vervelende bijwerkingen bij hem, maar uiteindelijk heeft hij een medicijn gevonden die voor hem hielp. Kort daarna, in mei 2019, is hij de DBS-operatie ondergaan. Dit heeft ervoor gezorgd dat zijn tremor verdween en hij meer energie kreeg.

‘Mijn vader heeft veel moeten inleveren’

‘Papa heeft veel moeten inleveren. Zo rijdt hij geen auto meer, kan hij geen lange afstanden meer lopen en een handleiding is moeilijker uit te voeren. Toch probeert hij actief te blijven. Hij heeft een rollator, scootmobiel, rolstoel, wandelstok en loopfiets. Uiteraard was het in het begin wennen om hieraan toe te geven, maar het gaf hem veel verlichting. Nu loopt mijn vader zonder schaamte overal met zijn rollator naartoe (en zo hoort het). We zijn laatst met de familie naar de Efteling geweest met papa in de rolstoel. We zijn inclusief aanhang inmiddels met zes volwassen kinderen. Het was bijna vechten wie de eer had om de rolstoel te mogen duwen,’ lacht Janne. Haar vader heeft parkinson, maar haar moeder zijlings ook. Ze leven met de dag en kijken niet te ver in de toekomst. Janne’s moeder is iets eerder gestopt met werken om meer te kunnen genieten samen. ‘Ik ben zó ontzettend trots op mijn moeder,’ zegt ze.

Waarom kom je in actie voor ParkinsonNL?

‘Als ik zou gaan rennen voor een goed doel wilde ik wel een échte uitdaging voor mezelf aangaan. Zonder dat iemand het wist ging ik op een donderdagmiddag rennen; zestien kilometer was het doel. Eén uur en veertig minuten, veel zweetdruppels en zestien kilometer later kwam ik thuis. Ik sloeg mijn laptop open en heb me ingeschreven voor de Tilburg Ten Miles. Een dag later heb ik via ‘Geef.nl’ een actie gestart en gepromoot via social media. ParkinsonNL zet zich in voor onderzoek, innovatie en voorlichting naar de ziekte van Parkinson. Hier sta ik natuurlijk volledig achter en daarom kriebelde het om te rennen voor ParkinsonNL.

Ik hoop dat er een moment komt dat er een behandeling is die de aandoening afremt of beter… geneest. Het idee om iets te doen voor een parkinson organisatie zat al langer in mijn hoofd. Ik vroeg mezelf af wat ik als individu voor meerwaarde had in deze strijd, maar elke euro telt. Om die reden ben ik een actie gestart. Mijn streefbedrag was €500,-, maar op dit moment staat de teller op €1454,-! Ik kan dit nog steeds niet geloven, ik ben iedereen zo dankbaar! Mensen uit alle windstreken doneren. Vrienden, collega’s en familie. Maar ook kennissen van vrienden, collega’s en familie doneren. Geweldig hoe de actie via via steeds meer mensen bereikt. Ook mooi dat ParkinsonNL zo meer bekendheid krijgt,’ sluit Janne af.

Wij zijn enorm trots op Janne en blij dat ze haar verhaal wilt delen. Wil jij haar mooie actie steunen met een donatie? Klik dan op de knop hieronder!

Help mee

Jij kan helpen door een donatie te doen en Janne haar actie te steunen. Wil je andere inspirerende verhalen lezen van mensen die in actie komen? Lees dan ook eens het verhaal van Gino die in actie komt tijdens de Marathon van Rotterdam. Of Nigel die de Kennedymars in Someren loopt.