Een Deep Brain Stimulation, of DBS-operatie, is een heel geavanceerde behandelmethode, die meestal pas na een aantal jaar, bij gevorderde parkinson, in beeld komt. Vijf veelgestelde vragen en een persoonlijke verhaal over DBS.
DBS-operatie bij de ziekte van Parkinson: wat is het?
Diepe hersenstimulatie (Deep Brain Stimulation; DBS) is een behandeling die de motorische klachten (zoals het trillen van ledematen) bij de gevorderde fase van de ziekte van Parkinson kan verlichten bij sommige patiënten. Bij een operatie worden twee piepkleine elektroden in bepaalde delen van de hersenen geplaatst. Deze delen hebben een belangrijke functie bij het coördineren van bewegingen, emoties en of cognitieve functies. Die elektroden geven met behulp van een batterij stroomstootjes af. De signalen die problemen veroorzaken worden zo als het ware tegengehouden.
Hoe gaat zo’n DBS-operatie in zijn werk?
Bij een Deep Brain Stimulation operatie worden, via twee gaten in de schedel, twee elektroden diep in de hersenen geplaatst. De elektroden worden met onderhuidse kabeltjes verbonden met een neurostimulator, een klein apparaat. Deze neurostimulator komt onder het sleutelbeen of onderhuids in de buikstreek en geeft (een paar weken na de operatie) kleine stroomstoten af. De stroomstoten blokkeren signalen die bewegingsproblemen kunnen veroorzaken, zoals stijfheid en overbewegen.
Hoe weet je of je in aanmerking komt?
Meestal komt een DBS in beeld als medicijnen of leefstijladviezen niet meer afdoende zijn. Om te bepalen of je in aanmerking komt voor de operatie, worden verschillende onderzoeken gedaan. Denk bijvoorbeeld aan een MRI-scan, lichamelijk, bloed- en neuropsychologisch onderzoek.
DBS-operatie wakker of onder narcose?
Een van de onderzoeken waarin ParkinsonNL investeert is een onderzoek met betrekking tot een DBS-operatie. Voor de operatie was het namelijk altijd nodig om wakker zijn. De chirurg kan dan testen of de elektroden het goede hersengebiedje stimuleren en er geen bijwerkingen plaatsvinden. Veel mensen vinden het een naar idee om wakker te zijn tijdens deze operatie. Voor sommigen is het reden om niet te kiezen voor de operatie. Dit onderzoek bekijkt of dezelfde resultaten behaald kunnen worden als bij mensen die onder narcose zijn.
Lees ook →Dit zijn onderzoeken die ParkinsonNL mede mogelijk maakt
Hoe wordt zo’n DBS-operatie ervaren?
Overweeg je een DBS? Dan hebben we een goeie leestip voor je: ‘Dagboek DBS.’ Hierin staan verhalen van lotgenoten en mantelzorgers over hun ervaring, gemaakt door ervaringsdeskundigen. Wie zo’n operatie overweegt, heeft vast veel vragen. Hoe gaat een hersenoperatie in z‘n werk? En is dat niet heel erg spannend? Hoe werkt een DBS precies? Wat is de impact hiervan op het functioneren en op je leven? Deze vragen komen aan bod in het Dagboek DBS, Ervaringen met Deep Brain Stimulation van mensen met de ziekte van Parkinson, eerlijk, open en indrukwekkend. Goed om te weten: het boek wordt uitgegeven door uitgeverij Abessijn. Het kost 19,95 euro. Van elk verkocht exemplaar gaat er 2 euro naar ParkinsonNL.
Persoonlijk: Niels over zijn DBS-operatie
Niels Peteri, ontwerper van de kokendwaterkraan Quooker én ambassadeur van ParkinsonNL, kreeg zes jaar geleden te horen dat hij de ziekte van Parkinson heeft. Eind 2020 onderging hij een Deep Brain Stimulation (DBS) operatie. Drie weken later stond hij alweer op de ski’s. ‘Het is geen wondermiddel, maar het heeft mij enorm geholpen.’ We spraken met hem over zijn ervaring. Je leest het in dit artikel.
Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte in Nederland. ParkinsonNL zet alles op alles om de ziekte af te remmen en, uiteindelijk, te voorkomen. Dat doen we door te investeren in baanbrekend onderzoek, innovaties en voorlichting.