Hoofdinhoud

Op 11 april, Wereld Parkinson Dag, verscheen het boek: Yoga4Parkinson, het yoga oefenboek wanneer bewegen niet (meer) vanzelfsprekend is. Schrijfster Marjan Overdiep en Dominique Prins-König willen hiermee zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met yoga. Yoga is goed voor iedereen en zeker voor mensen met de ziekte van Parkinson. Een fijn en praktisch boek, vinden wij.

Juist als bewegen niet (meer) vanzelfsprekend is door een beperking als de ziekte van Parkinson, kan yoga veel positieve effecten bieden. Dat blijkt uit steeds meer wetenschappelijke studies. Met het Yoga4Parkinson oefenboek willen Marjan Overdiep en Dominique Prins-König dan ook zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met yoga.

De cover van het boek Yoga4Parkinson

Het boek is bestemd voor mensen die naast hun in groepsverband yogalessen thuis aan yoga willen doen, voor yogadocenten die inspiratie zoeken en voor iedereen die benieuwd is waarom yoga nou eigenlijk zo goed voor je is.

Het Yoga4Parkinson oefenboek bevat niet alleen informatie over parkinson en yoga, met de oefeningen uit het boek kun je direct zelf aan de slag. Dankzij de heldere foto’s zie je in één oogopslag wat de bedoeling is. In de begeleidende teksten lees je waar je specifiek op moet letten, hoe je een houding kunt aanpassen en wat de positieve effecten zijn.

Over de schrijfsters

Marjan Overdiep (1965) kreeg op haar 48e de diagnose ‘ziekte van Parkinson’. In India ontdekte ze tijdens een intensieve yogaopleiding hoeveel baat ze had bij yoga. Terug in Nederland richtte ze de stichting Maryoga en het label Yoga4Parkinson op. Inmiddels stuurt ze – met assistentie van Dominique – een mooie club vrijwilligers aan, die yogadocenten in het hele land opleidt tot gespecialiseerd Yoga4Parkinsondocent. Daarnaast geeft Marjan yogales.

Bij Dominique Prins-König (1969) werd de ziekte van Parkinson op haar 49e vastgesteld. Tijdens een sabbatical van haar hectische werk als journalist besloot Dominique een opleiding tot yogadocent te gaan volgen, en sloot ze zich aan bij Yoga4Parkinson. Over haar leven met parkinson schreef Dominique twee boeken: ‘De ongemakkelijke lessen van Mrs P.’ (2019) en ‘Yogajuf met parkinson’ (2022). Ook Dominique geeft yogales.

Dit zijn Marjan en Dominique

Wil je het boek ‘Yoga4Parkinson bestellen? Dat kan hier.

Lees ook het eerdere boek van Dominique: Yogajuf met parkinson

Parkinson is de snelst groeiende neurologische aandoening ter wereld. Bij ouderen én – steeds vaker – op jongere leeftijd. Met deze gevoelde urgentie gaat ParkinsonNL het verschil maken op het gebied van onderzoekinnovatie en voorlichting. Wil je weten hoe jij ons daarbij kunt helpen?