Hoofdinhoud

Dominique Prins-König schreef al meerdere boeken en blogs over hoe zij omgaat met moeilijke momenten in het leven. Nu komt haar vierde boek binnenkort uit: Yogajuf met parkinson. Levenswijsheden voor elke dag. We spraken Dominique aan de vooravond van haar boekpresentatie.

‘Ik leerde hoe je het leven kunt plukken, ook of misschien wel júist als de toekomst ongewis is, en dat wil ik graag overbrengen’

‘In augustus 2018 kreeg ik te horen waar mijn vermeende stressklachten echt vandaan kwamen: ik bleek de ziekte van Parkinson te hebben. Natuurlijk is het een schok om te horen dat je een chronisch-progressieve aandoening hebt, waarbij vooralsnog geen genezing mogelijk is. Aan de andere kant: in 2016 is mijn enige en geweldige broertje Hendrik Jan overleden aan darmkanker, hij werd net geen 35. Hij leerde mij in de anderhalf jaar dat hij ziek was hoe je het leven kunt plukken, ook of misschien wel júist als de toekomst ongewis is. Dat betekent niet dat ik nooit sombere momenten heb, of dat ik nooit bang ben. Het betekent wel dat ik steeds weer bewust op zoek ga naar de lichtpuntjes in het leven. Dat lukt de ene keer makkelijker dan de andere; soms moet je echt goed zoeken. Maar uiteindelijk zijn ze er, altijd’.

Yoga en parkinson gaan heel goed samen

‘Negen jaar geleden ben ik begonnen met yoga, en tijdens de roerige afgelopen jaren ontdekte ik hoe geweldig yoga is. Niet alleen om fysiek fit te blijven, maar ook om mentaal sterker te worden. Juist bij de ziekte van Parkinson biedt dit veel houvast, is mijn ervaring. Daarom ben ik twee jaar geleden begonnen met de opleiding tot yogadocent bij Saswitha, het oudste yoga-instituut in Nederland, én ben ik intensief betrokken bij Yoga4Parkinson. Want hoewel ik niemand wil dwingen, vind ik wel dat zoveel mogelijk mensen moeten weten wat de mogelijkheden zijn van yoga. Dat yoga altijd kan, ook als je niet lenig bent. Dat yoga niet zweverig is, maar juist heel concreet. En dat yoga en parkinson uitstekend samen gaan. Yoga leert je om je beperkingen te accepteren, maar daarnaast altijd uit te gaan van de mogelijkheden die er ook zijn’.

De cover van het boek ‘Yogajuf met parkinson’

Lees ook → Waarom dit boek ook echt op je nachtkastje moet liggen

Een inspiratiebron voor anderen zijn

Dominique is, voordat ze yogajuf werd, altijd journalist geweest. Ze schrijft nog steeds graag, over haar worstelingen die waarschijnlijk voor veel mensen, met of zonder parkinson, herkenbaar zijn, en hoe ze daar mee omgaat. In de hoop zo een inspiratiebron te kunnen zijn voor anderen.

Op vrijdag 28 oktober presenteert ze in Hoofddorp haar vierde boek: Yogajuf met parkinson. Wat ons betreft een echte leestip, vol inspiratie om zelf mee aan de slag te gaan.

Dominique tijdens een yoga-oefening

Wil je het boek Yogajuf met parkinson zelf in huis hebben? Je kunt het bestellen via bol.com.

ParkinsonNL maakt onderzoek en innovaties mogelijk die de kwaliteit van leven van mensen met de ziekte van Parkinson verbeteren. Ook jij kunt helpen met een donatie of een actie, zodat we nog meer innovaties kunnen ondersteunen.