Hoofdinhoud

Geralda Kadiks-Onink, getrouwd met Peter en moeder van Bram schreef het boekje ‘Over landrot en ander ongemak’. De inspiratie voor deze uitgave is de manier waarop haar vader met tegenslag omging, met name in de laatste jaren van zijn leven. Ondanks de impact van de ziekte van Parkinson bleef hij oog houden voor wat er wel was en behield hij zijn gevoel voor humor. De netto-opbrengst van dit boekje is bestemd voor ParkinsonNL. Als je een boekje aanschaft, draag je bij aan meer onderzoek naar parkinson.

Wie is Geralda?

Geralda is van beroep zelfstandig tekstschrijver voor ondernemers. In haar vrije tijd is ze graag buiten en fotografeert ze veel. ‘Tijdens corona ben ik begonnen om zelf verhalen te verzinnen bij de beelden die ik onderweg maak. Het is een leuke manier om anders en vooral bewuster naar je omgeving te kijken. Het combineren van tekst en beeld vind ik erg leuk, daar kan ik me echt in uitleven,’ zegt ze.

Bewondering voor haar vader

Geralda heeft veel bewondering voor de manier waarop haar vader met de ziekte omging. ‘Ik wilde hier iets mee doen. Hij had een bepaalde berusting, bleef in mogelijkheden denken en keek regelmatig met de nodige humor naar zijn situatie. Samen met mijn moeder heeft hij zoveel mogelijk bij de dag geleefd en er het beste van gemaakt. Dat vind ik knap als je altijd heel actief bent geweest en steeds meer moet inleveren. Die humor waar ik het net over had en de liefde voor taal zijn dingen die ik deelde met mijn vader. Het komt allebei terug in het boekje. Door het boekje te maken kon ik heel concreet iets met mijn verdriet doen. Ik had soms het gevoel dat mijn vader meekeek. Ook dat heeft me veel troost gegeven,’ vertelt Geralda.

De cover van het boekje ‘Over landrot en ander ongemak’

Als naaste met de ziekte omgaan

‘Waar ik zelf veel moeite mee had, was het besef dat het alleen maar slechter zou gaan met mijn vader en dat je niet wist hoe de ziekte zou verlopen. Ik denk dat het heel belangrijk is om dit een plek te geven. Als dat lukt, kun je beter met de situatie omgaan. Dat neemt niet weg dat ik het heel confronterend vond om mijn vader achteruit te zien gaan, zeker in de laatste maanden toen hij niet langer thuis kon wonen. Het enige wat ik voor mijn gevoel kon doen was er ‘zijn’. Voor mijn vader, maar ook voor mijn moeder. De impact voor haar als partner was ook heel groot. Gelukkig kon ik de zorg voor mijn ouders delen met mijn twee broers. Met mijn partner heb ik veel over de situatie gepraat. Wat ook hielp was tijd nemen om even mijn gedachten te verzetten en weer een beetje op te laden,’ zegt Geralda.

Waar gaat ‘Over landrot en ander ongemak’ over?

Het boekje ‘Over landrot en ander ongemak’ bevat 12 bijzondere verhalen bij alledaagse beelden. Het thema is ‘kommer en kwel met een knipoog’. Het gaat over pech, ongemak en tegenslag in allerlei vormen. De insteek verschilt per verhaal en varieert van serieus tot luchtig. De beelden en verhalen zijn bedoeld om het leven in het algemeen een beetje te relativeren, hoe zwaar het soms ook kan zijn. Het boekje is leuk voor mensen die houden van beeldende en creatieve verhalen of die het leuk vinden om zelf ook op een andere manier naar hun omgeving te kijken. De verhalen bieden inspiratie om je fantasie en creativiteit te trainen,’ sluit Geralda af.

Wil je het boek ‘Over landrot en ander ongemak’ bestellen? Dit kan via de website van Geralda. De netto-opbrengst van dit boekje is bestemd voor ParkinsonNL. 

Lees ook→ Leestip: ‘De vliegende kreeft’

Parkinson is de snelst groeiende neurologische aandoening ter wereld. Bij ouderen én – steeds vaker – op jongere leeftijd. Met deze gevoelde urgentie gaat ParkinsonNL het verschil maken op het gebied van onderzoekinnovatie en voorlichting. Wil je weten hoe jij ons daarbij kunt helpen?