Hoofdinhoud

Wat maakt een parkinsonafdeling in een verpleeghuis een fijne plek om te wonen als je meer zorg nodig hebt? Wat vinden bewoners, naasten en zorgverleners hierin belangrijk? Deze vragen staan beantwoord in het rapport van het ParkinsonNet project ‘Verpleeghuizen op weg naar Intergrale Parkinsonzorg-2’ (VIP2) dat zich bezighoudt met het verbeteren van de parkinsonzorg in verpleeghuizen. Het rapport wordt op 22 maart gelanceerd.

Wat staat er in het rapport?

Het rapport beantwoordt drie vragen:

1) Wat is de meerwaarde van een parkinsonwoonafdeling?

2) Welke kenmerken heeft een parkinsonwoonafdeling?

3) Hoe kan een parkinsonwoonafdeling worden gestart?

Selma de Wit, projectleider bij ParkinsonNet: ‘Een verpleeghuis is nooit zoals thuis, maar het gaat erom of je je er prettig voelt. En ook dat zorgverleners begrijpen wanneer je hulp nodig hebt en wanneer juist niet.’

De antwoorden in het rapport zijn van groot belang, want het aantal mensen met de ziekte van Parkinson en met atypische parkinsonismen neemt toe. Ook de ziekteduur wordt langer. Selma de Wit verwacht daarom dat er in de toekomst meer mensen met parkinson in een verpleeghuis zullen wonen. Nu zijn dat naar schatting zeker 2.000 mensen.

Rapport over de parkinsonwoonafdeling

Rapport biedt verpleeghuizen hulp

Nederland telt in totaal 2.358 verpleeghuizen, volgens ZorgkaartNederland. Slechts 54 daarvan hebben bijzondere parkinsonexpertise. ‘Dat varieert van het organiseren van een maandelijks parkinsoncafé tot een gespecialiseerde parkinsonafdeling. In 2011 kwam de eerste handreiking voor verpleeghuizen over parkinson. Selma: ‘Zorgverleners zien dit vaak als belangrijkste naslagwerk.’ Toch blijft de zorg complex, hoorde ze in gesprekken met zorgverleners. Vaak ontbreekt de tijd om met andere verpleeghuizen ervaringen uit te wisselen. De antwoorden in dit rapport kunnen verpleeghuizen in Nederland hulp bieden bij het starten of door ontwikkelen van een parkinsonwoonafdeling.

ParkinsonNL wil zo snel mogelijk de ziekte afremmen en genezen en tegelijk de zorg verbeteren voor mensen die nú parkinson hebben. Daarom investeren we in onderzoek en innovaties die het verschil maken voor mensen met parkinson.