Hoofdinhoud

Caya (25) en Veerle (23) zijn twee zusjes die zijn geboren in het oosten van het land. Thuis zijn ze met zijn vijven. Vader, moeder en de hond Moos. Sinds 2017 heeft hun vader de diagnose parkinson. Dat deed ze ertoe besluiten om in actie te komen tegen de snelstgroeiende hersenziekte ter wereld.

Even voorstellen

Tegenwoordig woont Caya in Wageningen en is Veerle nog steeds wonende in het mooie Eibergen. ‘We zijn zeker een sportief en fanatiek gezin en er wordt regelmatig een potje getennist of gepadeld. Sinds kort zijn wij vooral bezig met een nieuwe hobby, namelijk hardlopen. Beiden zijn we veel bezig met gezondheid en beweging, als voedingsdeskundige en als ALO docent. Het is dus niet zo gek dat wij graag een sportieve uitdaging aangaan om zo geld op te halen voor meer onderzoek naar parkinson, voor papa en alle andere mensen die met deze ziekte te maken krijgen,’ vertellen de zussen.

Een uitdaging erbovenop

Afgelopen juni hebben ze samen voor het eerst een 10 km run gelopen. Dit beviel ze beiden zo goed dat ze na de zomer nog een run wilde gaan doen. Een run die iets meer uitdaging geeft aan Caya en Veerle. ‘Dat leek ons direct een goed idee! We gingen volop trainen om de 15 km afstand te kunnen bereiken en om daarmee geld op te halen voor de ziekte van Parkinson. Na 10 weken trainen staan wij aanstaande zondag 19 november aan de start van de Zevenheuvelenloop in Nijmegen. Met een vooropgesteld trainingsschema bereiden we ons samen en alleen voor. Als Caya thuis is in Eibergen trainen we samen, maar meestal lopen we alleen. We oefenen met rustige duurloop en zwaardere interval trainingen. Om elkaar te blijven motiveren sturen we elkaar veel Whatsappjes en kudo’s op Strava,’ vertellen ze.

De twee zussen in actie!

Blijf leuke dingen doen

Voordat hun vader parkinson kreeg, dachten zij dat de ziekte alleen voorkwam bij ouderen. ‘Papa was relatief jong toen hij de diagnose kreeg en dit was vooral in het begin even schrikken en moeilijk voor ons. De dokter gaf ons het advies om vooral leuke dingen te blijven doen. Als gezin blijven we dus positief en doen we nog veel samen, maar nu met meer rustmomenten en met wat aanpassingen waar nodig. Ons advies: blijf bewegen en padel wedstrijden spelen, gebruik stepjes tijdens een stedentrip, neem genoeg koffiepauzes tijdens wandelingen en ga met de hond wandelen/fietsen in de natuur. Kijk vooral naar de pieken die er nog wel zijn en niet teveel naar de dalen,’ zeggen Caya en Veerle.

Een actie starten

De zussen zijn een actie gestart op geef.nl en dit promoten zij onder vrienden, familie, collega’s en teamgenoten. Twee weken voor de run hebben ze dit ook gedeeld op Instagram. Hopende dat ze hiermee natuurlijk meer geld kunnen ophalen! ‘Ons streefbedrag hebben we na verloop van tijd verhoogd naar €2.500,-. En we willen graag mensen enthousiasmeren om ook een actie op te zetten voor ParkinsonNL. Het is namelijk heel makkelijk en erg leuk om een (sportief) doel te hebben waar je naartoe kan streven. Uiteindelijk hopen we dat met meer onderzoek naar parkinson, de ziekte vertraagd (of liefst genezen) kan worden en er een beter kwaliteit van leven kan worden gegeven,’ sluiten ze af.

Wij zijn enorm trots op deze twee zussen en blij dat ze hun verhaal met ons willen delen. Wil jij de mooie actie van Caya en Veerle steunen met een donatie? Klik dan op de knop hieronder!

Help mee

Jij kan helpen door een donatie te doen en hun actie te steunen. Wil je andere inspirerende verhalen lezen van mensen die in actie komen? Lees dan ook eens het verhaal van dit hele gezin die in actie komt tijdens de Bereloop. Of Nigel die de Kennedymars in Someren loopt.