Hoofdinhoud

Vandaag, 11 april 2022, is het Wereld Parkinson Dag en vragen we extra aandacht voor iedereen met de ziekte van Parkinson of parkinsonisme en hun naasten. Dat doen wij met muziek. Want muziek verbindt. Jij doet toch ook mee?

Smeer je stembanden. Pak je trompet, piano, gitaar of viool er maar bij. Of zet je koptelefoon op en de radio aan. Het is vandaag namelijk Wereld Parkinson Dag. Dit is de dag dat ParkinsonNL aandacht vraagt voor de snelstgroeiende hersenziekte van dit moment. Wij gaan dit doen door middel van muziek.

Veel mensen met de ziekte van Parkinson hebben baat bij muziek als therapie of hulpmiddel. Daarnaast verbindt muziek mensen met en zonder de ziekte van Parkinson met elkaar. Zangers Rob de Nijs en Ernst Daniel Smid weten dit als geen ander. Zij hebben de handen ineengeslagen en afgelopen voorjaar het nummer De muziek gaat altijd door uitgebracht.  

Jij kunt mee doen!

Muziek is volgens ParkinsonNL het beste medicijn om in te zetten op Wereld Parkinson Dag. Daarom roept ParkinsonNL iedereen in Nederland vandaag op het nummer De muziek gaat altijd door van Rob de Nijs en Ernst Daniel Smid zelf te spelen, zingen of luisteren en hier een foto of filmpje van te maken en te delen op social media. ‘Inmiddels zijn er meer dan 65.500 mensen met de ziekte van Parkinson. Daarom roep ik iedereen op om met de muziek de verbinding te maken. Ik wil ook alle radiozenders, muziekverenigingen en kerktorens vragen het nummer te laten horen vandaag. Dit is een enorme steun in de rug voor alle mensen die direct of indirect met parkinson te maken hebben’, aldus Ernst Daniel Smid, ambassadeur van ParkinsonNL.  

Er zijn twee manieren om mee te doen: 

1. Luister De muziek gaat altijd door

Zet De muziek gaat altijd door via Spotify of YouTube op repeat. En laat het zien: Plaats vandaag, maandag 11 april, een foto van jezelf met koptelefoon of oortjes. En laat je vrienden op Instagram en Facebook zien dat je luistert naar het nummer De muziek gaat altijd door. Gebruik #demuziekgaataltijddoor en #wereldparkinsondag en tag @parkinsonnl. Wij reposten jouw foto!

2. Speel of zing De muziek gaat altijd door

We roepen iedereen die muziek kán maken op om het nummer De muziek gaat altijd door uit te voeren. Dat kan met een instrument zijn, door te zingen of te dansen. En je kunt dit natuurlijk alleen doen óf samen met jouw koor, orkest, school, vriendengroep of met je familie. Alles is goed. De bladmuziek en de songteksten die je hiervoor nodig hebt, hebben we voor je klaar gezet. Je vindt deze hier.

Maak er een filmpje van en plaats die vandaag (11 april) op je eigen social media kanalen. Gebruik daarbij #demuziekgaataltijddoor en #wereldparkinsondag en tag @parkinsonnl. Zo verbinden wij iedereen die meedoet met elkaar. Wij reposten jouw video! 

Jij doet toch ook mee?

Persoonlijke oproep van Erik

Erik Vrijhoeven is een van mensen die vandaag ook meedoet. Hij heeft de ziekte van Parkinson en speelt het lied op zijn trompet. Hieronder speelt hij zijn prachtige versie alvast voor jou en doet hij een persoonlijke video-oproep om aan iedereen om mee te doen.

Waarom Wereld Parkinson Dag?

Wereld Parkinson Dag wordt jaarlijks gehouden op 11 april. Waarom precies op die dag? Dit is namelijk de geboortedag van de Engelse Dr. James Parkinson (1755-1824). De wereldwijde dag kreeg zijn naam, omdat hij de eerste arts was die de verschijnselen van de tot dan toe onbekende ziekte beschreef.

Het is belangrijker dan ooit om aandacht te vragen voor de ziekte van Parkinson. Wist je bijvoorbeeld dat het aantal mensen met deze ingewikkelde hersenziekte verdubbelt de komende 20 jaar? En dat de ziekte ook steeds meer jonge mensen treft? In Nederland zijn er op dit moment al 65.500 mensen die de diagnose parkinson hebben. De verwachting is dat tussen de periode 2015 tot 2040 het aantal mensen met de ziekte van Parkinson met 56% zal toenemen.

ParkinsonNL zet alles op alles om de ziekte af te remmen en, uiteindelijk, te voorkomen. Tegelijk willen we ook de zorg te verbeteren voor mensen die nú parkinson hebben. Dat doen we door te investeren in baanbrekend onderzoek, innovaties en voorlichting. Ook jij kunt helpen met een donatie of een actie!