Hoofdinhoud

Op 16 april 2023 lopen diverse artsen en onderzoekers uit het Radboud UMC de Marathon Rotterdam. ‘Wat ons verbindt is dat wij allemaal werken aan onderzoek naar de ziekte van Parkinson en wij weten hoe belangrijk het is dat daar meer aandacht en geld voor komt’. Wij van ParkinsonNL vinden dit een geweldige actie en hopen dat dit sterke team heel veel geld gaat ophalen.

Amir, Annelien, Bart, en Sabine zullen de hele marathon lopen. Erik en Jan lopen de kwart marathon. ‘Hoe meer wij leren over de ziekte, hoe meer de impact van deze ziekte en het belang van het stoppen van parkinson tot ons doordringt. Parkinson is een ziekte die steeds meer voorkomt, onder oudere én jongere mensen. En waarvan een verdubbeling in het aantal mensen met parkinson wordt verwacht tussen nu en 20 jaar.’ De ziekte moet gewoon stoppen. Dat vindt dit team en dat vinden wij ook.


Annelien en haar sportieve collega’s

Wil jij Annelien en haar team steunen? Dat kan! Heel graag zelfs!

Wat bijzonder is, is dat één van de lopers, Annelien Oosterbaan, (nu 39 jaar en in het midden op de foto) al sinds haar 33e de ziekte van Parkinson heeft. Zij ervaart dus zelf dagelijks de gevolgen van de ziekte. Annelien was gynaecoloog en is nu verzekeringsarts en arts-onderzoeker voor de afdeling neurologie in het Radboud UMC. Ze is moeder van vier jonge kinderen. Haar vader heeft ook parkinson, dus ze loopt ook voor hem. Ondertussen doet ze onderzoek naar de ziekte bij (jonge) vrouwen. Strijdbaar, positief en bomvol levenslust, dat is ze. ‘Het leven is gewoon te mooi om te gaan zitten kniezen. En als ik in actie kan komen, dan doe ik dat vol overgave. En hoe fantastisch is het dan om dit samen met mijn collega’s uit het Radboud UMC te doen!’

Lees ook een eerder interview met Annelien. Hierin vertelt ze over haar onderzoek dat zich richt op de problematiek die specifiek speelt bij vrouwen die jong zijn en de ziekte van Parkinson hebben. Zoals menstruatie of zwangerschap. Interview met Annelien Oosterbaan: jonge vrouw, zwanger en parkinson

Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte in Nederland. ParkinsonNL zet alles op alles om de ziekte af te remmen en, uiteindelijk, te voorkomen. Dat doen we door te investeren in baanbrekend onderzoek, innovaties en voorlichting. 

Jij kunt ook een bijdrage leveren aan de financiering van de onderzoeken. Of natuurlijk door een van onze actievoerders te steunen. Parkinson stoppen doen wij samen.