Hoofdinhoud

Afgelopen vrijdag is in Helsinki de Navigate North 2024 van start gegaan. Er doen zeven teams mee die samen (st)rijden tegen parkinson. Dit is een ongekend én ijskoud navigatieavontuur. De tocht door het adembenemende landschap van het noorden is meer dan een avontuur; het is een dringende oproep tot actie. We spraken Garben, één van de actievoerders en Mark, waarvoor zij in actie komen.

De actie: Navigate North

Garben is 40 jaar oud en woont in Moerkapelle. Hij is getrouwd met Centine en zij hebben samen vijf kinderen. De reden waarom hij meedoet aan Navigate North? ‘De lol, gezelligheid en het mooie uitzicht elke dag! Het fijne aan deze uitdaging is vooral dat de hotels en alle etappes goed zijn georganiseerd. Het neemt ook veel verrassingen met zich mee: Je weet in de ochtend namelijk niet waar je aan het eind van de dag terecht komt,’ vertelt hij.

Waarom komen zij in actie?

Voor Garben is dit de vierde keer dat hij meedoet. Voor hem is het elke keer weer een fantastisch evenement om naar uit te kijken. ‘Qua voorbereidingen is er naast speciale winterbanden, sleepkabels en een paar sneeuwscheppen niet veel nodig. Wat wij wel nodig vonden is een Nespresso machine in de auto. Die hebben wij dus zelf in de auto geïnstalleerd,’ lacht hij. Een goede kennis en vriend van de groep heeft sinds kort de ziekte van Parkinson. Daarom vonden zij het belangrijk om voor ParkinsonNL in actie te komen. ‘Er is nog zo weinig bekend over de ziekte. Ook bij ons zelf en daarom is het zo ontzettend belangrijk om dit te gaan doen. De hele reis betalen we zelf en met een donatie komt echt elke euro die gedoneerd wordt bij ParkinsonNL terecht,’ zegt Garben.

Bijdragen aan het stoppen van parkinson’

De groep deelt de actie veel op social media en met succes: Ze hebben al een behoorlijk bedrag opgehaald. ‘Moerkapelle is een hecht dorp waar iedereen voor elkaar klaarstaat. Daarnaast doneren er ook een hoop bedrijven die het een mooie actie vinden. Het is en blijft toch altijd bijzonder om te zien hoeveel mensen iets voor een ander over hebben,’ zegt hij. De groep hoopt dat er meer duidelijkheid komt in het verloop en verwachtingen van de ziekte. ‘Een medicijn om deze slopende ziekte tegen te kunnen gaan zou fantastisch zijn,’ sluit Garben af.

In actie tegen parkinson

De goede vriend in kwestie (Mark) waarvoor de actie is opgezet, is ontroerd. ‘Op vrijdag 10 november 2023 kreeg ik de diagnose de ziekte van Parkinson, inmiddels ruim 2 maanden geleden. Het eerste weekend hebben we alleen maar gehuild. Aanvankelijk lijkt de toekomst in elkaar te storten. Er zijn veel vragen, er is angst en onzekerheid over de toekomst. Als gezin zoeken we houvast bij elkaar en bij God. En we geloven in een goede God; waarom is deze ziekte er dan en waarom krijg ik die? Maar het bijzondere is toch wel dat God op verschillende momenten duidelijk laat weten dat Hij erbij is, ook in de ziekte en de mensen die Hij op ons pad brengt. Dat geeft enorm veel troost, hoop en ook rust. Met die hoop proberen we elke dag bewust te leven, te genieten en keuzes te maken. We zijn extra dankbaar voor alle mooie momenten die er zijn. Maar natuurlijk zijn er ook de moeilijke momenten die ineens weer de kop op steken,’ vertelt Mark.

De auto

‘In de eerste weken na de diagnose werden we heen en weer geslingerd tussen verschillende angsten en emoties. Als je dan hoort dat er spontaan een groep mannen opstaat en zegt: ‘wij zetten een actie op, wij strijden met jullie mee en leven met jullie mee’, is dat hartverwarmend; je voelt je gezien. Maar toen gevraagd werd of ik een filmpje wilde opnemen voor deze actie, vond ik dat wel enorm spannend. Mijn primaire reactie na de diagnose was namelijk dat ik mij wilde ‘verstoppen’. Ik schaam(de) mij eigenlijk voor de diagnose die ik kreeg en durfde er niet mee naar buiten komen. Nu er een actie werd opgezet, moest ik er wel mee naar buiten treden. En eerlijk gezegd heeft het mij enorm geholpen om over deze drempel te stappen en een stukje ontspanning in contacten terug te krijgen,’ glimlacht Mark.

De video van de actievoerders en Mark:


De gehele groep die zich inzet voor ParkinsonNL zou het fantastisch vinden als je ze wilt steunen:

Help mee

 Wil je andere inspirerende verhalen lezen van mensen die in actie komen? Lees dan ook eens het verhaal van dit hele gezin die in actie komt tijdens de Bereloop. Of Nigel die de Kennedymars in Someren loopt.