Hoofdinhoud

BikevoorParkinson is hét jaarlijkse unieke fietsevenement waar mensen met parkinson(isme), naasten, zorgverleners en iedereen die deze mensen een warm hart toedraagt samenkomen. Met als doel samen een gezellige dag fietsen in de heuvels van Zuid-Limburg en geld ophalen voor een mooi parkinsonproject. Jolande fietst dit jaar mee aan BikevoorParkinson en vertelt je graag haar motivatie!

Even voorstellen

Jolande weet sinds tweeënhalf jaar dat ze parkinson heeft. Ze is 62 jaar oud en woont samen met haar man en kinderen: twee zonen van bijna 20 en een dochter van 17 jaar. In haar vrije tijd houdt Jolande van hardlopen, tennissen, fietsen en boksen. Daarnaast wandelt ze 1x in de maand met haar wandelgroep en is ze hardlooptrainster bij de derde helft. Ze heeft meerdere halve marathons gelopen, waarvan de laatste in maart 2022.

De diagnose parkinson

Toen Jolande net de diagnose parkinson kreeg, meldde zij zich direct aan voor parkinson boksen in Zeist. ‘De proefles was ook meteen de laatste keer dat ik daar was. Ik werd tijdens de les geconfronteerd met mensen die ook parkinson hebben, maar die al zó ziek waren. De proefles was een stap te ver, ik wilde er nog niet mee geconfronteerd worden,’ zegt Jolande. Ze vroeg haar neuroloog Jorrit Hof en parkinson verpleegkundig specialist Judith van Schaik of zij haar in contact konden brengen met anderen (40-70 jaar) die in dezelfde fase van parkinson zitten. ‘De neuroloog en verpleegkundig specialist zijn gouden mensen en denken altijd mee. Zij hebben mij in contact gebracht met Cathelijne. Met haar heb ik een paar keer gewandeld en we vonden allebei het contact erg gezellig en fijn. Als je de diagnose krijgt ben je in zak en as en zie je je hele leven in duigen vallen. Je bent opeens patiënt en je leven lijkt over. Gelukkig is dat niet zo, want je bent niet de enige die parkinson heeft. Als je in die fase zit is het zo fijn om met anderen te sparren, waarmee je je verdriet en zorgen kunt delen en van wie je praktische tips krijgt,’ vertelt Jolande. Aansluitend op het leuke contact wat Jolande en Cathelijne samen hebben, plaatsten ze op het forum van de Parkinson Vereniging en het Parkinson magazine oproepjes of anderen mee willen wandelen. Hierdoor zijn ook Ted en Sybren aangesloten. Catelijne, Jolande en Ted zijn toen samen gaan parkinson boksen bij Bodhi in Utrecht.

Jolande (donkerblauwe t-shirt) en haar boksteam

Meedoen aan BikevoorParkinson

Aangezien Jolande zo actief is, was het voor haar een logische keuze om mee te doen aan BikevoorParkinson. Ze werd al snel een team met ook Catelijne en Ted. En zo ontstond het team: ‘Beste Beentje Voor’. Jolande zingt bij een koor waar niemand wist dat zij parkinson heeft. ‘Ik heb in onze WhatsAppgroep van het koor mijn verhaal gedeeld en een link naar mijn actiepagina. Het is geen schande dat ik parkinson heb, ook al voelt het vaak ongemakkelijk. Door BikevoorParkinson betrek ik mensen erbij. Daarom kan ik er nu meer mensen bij betrekken. Iedereen was natuurlijk geschrokken en ik denk de meeste, omdat ze niet kunnen zien aan mij dat ik parkinson heb. Meteen kwamen er flinke bedragen binnen op mijn actie pagina. Echt geweldig en ik was compleet overdonderd,’ zegt ze.

Jolande en haar avontuur tijdens BikevoorParkinson

Ze hoopt een fijne dag te beleven met alle fietsers en meer bekendheid te geven aan de ziekte van Parkinson. Maar vooral: een dag vol plezier! ‘Bas Bloem verdient alle zonnestralen deze dag, want dit is zijn geweldige initiatief! Sowieso is het bijzonder hoeveel bekendheid hij aan ziekte geeft. Hij weet moeilijke dingen in eenvoudige taal te vertellen waardoor het voor iedereen begrijpelijk is. Er moet nog heel wat gebeuren voordat parkinson genezen kan worden, dus laten we hopen op heel veel donaties,’ zegt Jolande.

Wil jij Jolande steunen met haar mooie actie? Klik dan op de knop hieronder!

Help mee

Jij kan helpen door een donatie te doen en Gea haar mooie actie te steunen. Wil je andere inspirerende verhalen lezen van mensen die in actie komen? Lees dan ook eens het verhaal van Gino die in actie komt tijdens de Marathon van Rotterdam. Of Nigel die de Kennedymars in Someren loopt.