Hoofdinhoud

John van Hengstum (52 jaar) woont in Wijk bij Duurstede. Hij heeft sinds 2021 parkinson, maar dat houdt hem niet tegen: Hij reist in februari naar Tanzania om de Kilimanjaro (5.895 meter) te beklimmen voor ParkinsonNL. We vertellen je graag meer over John en zijn geweldige plan.

Uitdaging aangaan met parkinson

John heeft sinds 2021 de ziekte van Parkinson. ‘In het begin was het een grote schok, maar nu begint langzaam de acceptatie. We proberen zo positief mogelijk te blijven, ook tijdens de slechte dagen,’ vertelt hij. Door deze grote uitdaging aan te gaan hoopt John te laten zien dat ondanks je parkinson hebt, je alsnog dit soort uitdagingen aan kunt gaan. ‘Ik weet niet wat de toekomst brengt, maar ik kan dit op dit moment doen, dus pak ik het moment en haal daar alles uit,’ zegt hij. John leest nu veel over parkinson en is lid geworden van de Parkinson Vereniging. Hij heeft zijn gesprekken met zijn neuroloog en de parkinson verpleegkundige waar hij veel informatie van krijgt. In de toekomst hoopt hij dat er een medicijn wordt gevonden tegen parkinson. ‘Voor mij persoonlijk hoop ik dat het zolang mogelijk stabiel blijft,’ zegt John.

John komt in actie voor ParkinsonNL

De weg ernaartoe

John houdt enorm van wandelen en uitdagingen. Kennissen van hem hebben de Kilimanjaro beklommen en hij werd direct enthousiast van hun verhalen. Zelf heeft hij geen enkele ervaring met het beklimmen van bergen, dus een uitdaging wordt het zeker! Je hier op voorbereiden is – in een vlak land als Nederland – erg lastig, dus John zoekt veel wandelroutes uit waar veel hoogteverschil in zit. ‘Ik train bijvoorbeeld bij de Duivelsberg nabij Nijmegen en in de heuvels van Zuid-Limburg. Daarnaast train ik in de sportschool op de loopband met een hellingspercentage van 10 tot 15%. De klim doe ik in principe alleen, maar ik ga wel met een georganiseerde reis in groepsverband,’ sluit John af.

In actie voor ParkinsonNL

‘Ik heb gekozen voor ParkinsonNL als goed doel, omdat zij veel verschillende onderzoeken naar de ziekte van Parkinson ondersteunt. Daarnaast zie ik ParkinsonNL regelmatig voorbij komen in het Parkinson Magazine van de Parkinson Vereniging,’ zegt John. Hij probeert donateurs aan te trekken via social media, vrienden, kennissen en op zijn werk. ParkinsonNL is enorm trots op John en zijn fantastische inzet! Kan hij op jouw steun rekenen?

Help mee

 Wil je andere inspirerende verhalen lezen van mensen die in actie komen? Lees dan ook eens het verhaal van dit hele gezin die in actie komt tijdens de Bereloop. Of Nigel die de Kennedymars in Someren loopt.