Hoofdinhoud

Kan het drinken van koffie het risico op de ziekte van Parkinson verminderen? Het is een van de vragen uit de kennistest van ParkinsonNL. Het antwoord? Dat zal je misschien verbazen… 

De ziekte van Parkinson is een ingewikkelde hersenaandoening. De klachten verschillen per persoon en ook het ziekteverloop uit zich bij iedereen anders. Toch zijn er wel een aantal manieren om de risico’s op de ziekte van Parkinson te verminderen, zo benadrukt neuroloog Bas Bloem in zijn boek De Parkinsonpandemie dat hij recent schreef. 

Vermindert koffie het risico op de ziekte van Parkinson?

In het boek is er onder meer veel aandacht voor de relatie tussen bestrijdingsmiddelen en parkinson. Ook schrijft hij dat er meer moet worden gedaan om het publiek in te lichten over de voordelen van lichaamsbeweging, een voedingspatroon dat rijk is aan fruit, groenten en volkorengranen en het voorkomen van hersenschuddingen en andere hoofdletsels. 

In ditzelfde rijtje hoort volgens hem dus inderdaad ook het drinken van koffie thuis. Matig koffiegebruik blijkt namelijk effectief tegen parkinson. Maar: hoeveel kopjes zou je dan moeten drinken om minder kans te hebben op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson? In zijn boek heeft de neuroloog het over het drinken van enkele koppen per dag. En wie de kennistest deed van ParkinsonNL weet wat het antwoord is… vier koppen per dag. 

Wat weet jij eigenlijk over parkinson? Doe ook de test en ontdek het →

De rol van cafeïne

Waarom dit precies is? In het boek worden meerdere onderzoeken aangehaald die zich richten op de rol van cafeïne. Deze stof zou het krijgen van parkinson namelijk kunnen vertragen of voorkomen. Een paar onderzoeksresultaten uitgelicht: ‘Onderzoek heeft herhaaldelijk aangetoond dat cafeïne-inname samenhangt met een een verlaagd risico op de ziekte.’ En: ‘Het effect houdt waarschijnlijk eerder verband met cafeïne dan met koffiebonen. Cafeïne uit andere bronnen lijkt ook een beschermend effect te hebben, terwijl cafeïnevrije koffie geen bescherming biedt.’

En ook: ‘De invloed van cafeïne op de hersenen zou dopamine-producerende zenuwcellen kunnen beschermen tegen de schade die parkinson toebrengt.’ Het stofje dopamine is nodig als ‘boodschapper’ in de hersenen. Het zorgt er voor dat verschillende zenuwcellen met elkaar kunnen communiceren. Als dit proces verstoort raakt, dan is dit van grote invloed en ontstaan er vervolgens verschillende symptomen.

Of cafeïne nog voordelen biedt als je de diagnose parkinson eenmaal hebt gekregen, is nog onduidelijk.

Wat gebeurt er nu eigenlijk in de hersenen van iemand met parkinson? En waardoor krijg je klachten? Je leest het in dit artikel.