Hoofdinhoud


ParkinsonNL lanceerde een tijdje terug een kennistest over de ziekte van Parkinson. Een van de vragen uit de test is of een mediterraan dieet tegen de ziekte beschermt. Hoe zit dit precies?

In de kennisquiz komen verschillende stellingen voorbij over de ziekte van Parkinson, de snelstgroeiende hersenaandoening van dit moment. Een van de stellingen is of een mediterraan dieet tegen de ziekte beschermt. 

Voor het antwoord sloegen we het boek De Parkinsonpandemie erop na. Hierin wordt onder andere ook ingegaan op recente resultaten van onderzoek die het effect laten zien van een mediterraan dieet, regelmatig bewegen en inspannen en de inname van koffie op de ziekte.

Een mediterraan dieet: wat is het?

Om te beginnen: wat houdt zo’n mediterraan dieet precies in? Bij dit dieet wordt bewerkt voedsel vermeden en worden juist deze producten wel vaak gebruikt: fruit en groenten, peulvruchten (zoals erwten, bonen en linzen), noten, volkorengranen, olijfolie, vis, net als een kleine hoeveelheid vlees en zuivel. Ook een glas wijn is toegestaan.

Parkinson en een mediterraan dieet

Welke rol speelt het dieet bij bescherming tegen de ziekte? Verschillende studies laten zien dat een mediterraan dieet niet alleen het risico op hart- en vaatziektes verlaagt, maar ook zorgt voor een lager risico op de ziekte van Parkinson. Dit risico leek zelfs maar liefst 20% lager te zijn. 

Hoe het mediterrane dieet ons precies beschermt, is overigens nog niet duidelijk, aldus de onderzoekers. ‘Een mogelijkheid is dat antioxidanten (zoals de vitaminen die dit dieet rijk is) het afzetten van alfasynucleïne in Lewy-lichaampjes binnen zenuwcellen kan verminderen. Antioxidanten voorkomen ook celschade, waaronder schade aan onze mitochondriën (energiefabrieken van een cel, red.), die worden aangetast bij parkinson.’

Het onderzoek laat niet met zekerheid zien dat zo’n dieet daadwerkelijk beschermt tegen parkinson. Het zou ook kunnen zijn dat mensen die zich houden aan dit dieet ook op een andere manier gezonder leven en bijvoorbeeld vaker sporten of minder vaak worden blootgesteld aan toxische chemicaliën, zo schrijven de onderzoekers. Dit vraagt om nader onderzoek.

De rol van koffie

Ook het drinken koffie zou trouwens goed zijn, om het risico op de ziekte van Parkinson te verlagen. Mits je een bepaald aantal koppen koffie drinkt. Hoe dat zit, lees je in dit artikel. 

Goed om te weten: ‘Voor het dieet en de cafeïne geldt dat alle bevindingen tot nu toe uitsluitend gelden voor de zogenaamde prodormale fase van parkinson. Dat wil zeggen de fase waarin iemand nog gezond is, maar wel een verhoogd risico loopt op het krijgen van parkinson. Of het mediterrane dieet en koffie een nuttig effect hebben bij mensen die de ziekte al hebben, is nog volstrekt onduidelijk,’ aldus de onderzoekers. 

Doe ook de test!

De komende 20 jaar verdubbelt het aantal mensen met parkinson(isme). Daarom is het belangrijk dat iedereen zich er van bewust is wat parkinson is. En de gevolgen van deze snelst groeiende neurologische aandoening kent. 

Wat weet jij eigenlijk over parkinson? Doe de test!