Hoofdinhoud

Wie de ziekte van Parkinson krijgt, heeft altijd een trillende arm of been. Veel mensen denken dat dit inderdaad zo is, toch steekt het antwoord op deze veelgestelde vraag over parkinson anders in elkaar. 

Een trillend ledemaat is misschien wel het meest bekende verschijnsel van de ziekte van Parkinson. Toch krijgen lang niet alle mensen met de ziekte van Parkinson, ook last van trillen. 

Wie de ziekte van parkinson krijgt, gaat altijd trillen

Zo legt prof. dr. Bas Bloem, ambassadeur van ParkinsonNL, in tijdschrift Margriet uit dat twee derde van de patiënten dit wel krijgt en een derde van de mensen niet. Ook benadrukt hij in het artikel nog eens wat een ingewikkelde ziekte het is en dat de ziekte veel gezichten kent. ‘De ziekte uit zich bij iedereen anders.’ 

Zo geeft parkinson bijvoorbeeld niet alleen motorische klachten, zoals een trillende arm of been. Er zijn ook andere symptomen, zoals pijn, een slechte stoelgang, slaapproblemen, trager denken, minder goed kunnen ruiken, veranderde seksualiteit en een stemmingstoornissen. De ziekte van Parkinson is een ziekte die zich bij iedereen anders uit, niet iedereen krijgt dan ook last van dezelfde klachten. 

Lees ook → 8 veelgestelde vragen over de ziekte van parkinson

En bij wie wel last van trillen heeft, kan trouwens ook de mate verschillen waarin dit gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan met moment waarop dit gebeurt en de mate waarin. Dit kan bijvoorbeeld in rust zijn of juist als je actief bezig bent met je handen.  En ook de mate waarin iemand dit als handicap ervaart, kan ook per persoon anders zijn. 

Minder bekende symptomen parkinson

Wist je trouwens dat trillen, beven, slechter loper symptomen van de ziekte zijn die vaak pas in een later stadium optreden? Vaak begint de ziekte al met een paar andere symptomen. En er zijn vaak ook nog minder bekende symptomen van de ziekte, zoals onder andere deze 9 klachten

Nog niet zo lang geleden lanceerde ParkinsonNL een online test over de ziekte van Parkinson. Heb jij de kennistest al gedaan? Nog niet? Doe dan snel de test en kom erachter wat jij eigenlijk weet van de ziekte van Parkinson.