Hoofdinhoud

De ziekte van Parkinson speelt momenteel de hoofdrol in verschillende voorstellingen, films- en tv-uitzendingen. Deze twee theaterstukken, deze documentaire en dit tv-programma zijn meer dan de moeite waard voor wie ook met de ziekte te maken heeft of er meer over wil weten.

ParkinsonNL spot regelmatig kijk-, luister- en leestips waarbij de impact van de ziekte van Parkinson in beeld wordt gebracht.

1. Monoloog: Hé Mister Parkinson

De voorstelling Hé Mister Parkinson gaat over Lodewijk van Haaften. Een paar jaar geleden kreeg hij de diagnose parkinson. Zijn baan als interimmanager en coach moest hij daarom helaas opgeven. Hij is steeds vaker afhankelijk van de zorg van anderen, van degene die hem lief zijn, en daar heeft hij het soms lastig mee. Omgaan met de symptomen van de ziekte van Parkinson is soms een worsteling en gaat gepaard met angst voor wat er in de toekomst misschien komen gaat. Zijn enige zekerheid? Weten dat de ziekte op dit moment niet te stoppen is. Een psychische en emotionele rollercoaster volgt. 

Wanneer: 22 t/m 30 januari 2022
Kaarten kopen: De opbrengst van de kaartverkoop van Hé Mister Parkinson gaat volledig naar ParkinsonNL. Kaarten zijn verkrijgbaar via deze link. 

2. Ernst Daniël Smid in Smelt

Zanger Ernst Daniël Smid (67) kreeg drie jaar geleden de diagnose parkinson. In de voorstelling Smelt laat hij zien wat de impact is van de hersenziekte. De naam van het theaterstuk is een verwijzing naar een enorm blok ijs dat langzaam smelt. Zo visualiseert de zanger het leven met de ziekte van Parkinson. Hij zit op het podium terwijl naast hem het ijs smelt en de druppels vallen. ‘Alle ruwe kantjes van het leven smelten en langzaam wordt het glad,’ zo vertelde de zanger eerder. Een voorstelling die iedereen moet gaan zien. ‘Dat Ernst Daniël de ambassadeursrol voor ParkinsonNL op zich pakt én zo kwetsbaar op het podium staat is ijzingwekkend. Dat moeten mensen zien,’ aldus neuroloog Bas Bloem.  

Wanneer: Tot eind december 2021 vinden er verschillende voorstellingen plaats.
Meer informatie: Lees hier meer over het theaterstuk en bekijk de trailer. 

3. Documentaire: ‘Parkinson heb je samen’

De boodschap dat Kees ongeneeslijk ziek is zorgde ervoor dat zijn wereld en die van zijn vrouw Carmen instortte. Na een aantal maanden besluiten de twee, beiden filmmaker van beroep, samen een film te maken: ‘Samen.’ Het werd een aangrijpend verhaal waarin een aantal andere ongeneeslijk zieke patiënten en hun partners vertellen over het leven met de ziekte van Parkinson. De film is eerder al vertoond en uitgezonden op televisie, maar is nog steeds online terug te zien en meer dan de moeite waard.

Meer informatie: Lees hier meer over de documentaire en bekijk de trailer

4. TV-Show De Muziek Gaat Door

Wist je dat ParkinsonNL nog niet zo lang geleden een heel bijzondere tv-show heeft georganiseerd? In de show werden Rob de Nijs en Ernst Daniël Smid verrast met een muzikaal eerbetoon door Jim Bakkum, Coosje Smid, Henk Poort, Marco Bakker, Berget Lewis en Edsilia Rombley. Daarnaast vertelden verschillende mensen met parkinson over de impact van de ziekte op hun leven. Wetenschappers en onderzoekers lieten zien wat de oorzaken zijn, waar we nu staan en waarom onderzoek zo essentieel is om een toekomst zonder de ziekte van Parkinson te kunnen bewerkstelligen. Een must see!

Meer informatie: bekijk de uitzending hier terug.

Ben je meer een lezer? Dan zijn deze boekentips van ervaringsdeskundigen misschien wel iets voor jou. Zij vertrouwenden hun tips en ervaringen met parkinson toe aan papier. Om zo anderen weer verder te helpen. Kijk snel welke boekentips er op dit lijstje staan.