Hoofdinhoud

Hier worden we nou blij van: zorgverzekeraar De Friesland vergoedt vanaf volgend jaar danslessen voor mensen met parkinson. Dansen als medicijn! “Danslessen dragen enorm bij aan het welzijn van deelnemers, lichamelijk en geestelijk.”

Vanaf begin 2022 worden de danslessen van de stichting Dans op Recept voor mensen met de ziekte van Parkinson (deels) vergoed door zorgverzekeraar De Friesland. Daarmee is deze zorgverzekeraar naar eigen zeggen de eerste die het belang van dans en beweging onder leiding van professionele dansdocenten erkent. 

Dans op recept

De stichting Dans op Recept biedt al sinds 2017 danslessen aan gericht op mensen met de ziekte van Parkinson. De lessen vinden plaats op verschillende Friese locaties: in Leeuwarden, Dokkum, Sneek, Harlingen, Franeker, Bolsward, Drachten, Heerenveen, Joure en Lemmer.

Dit Friese initiatief werkt daarbij samen met Revalidatie Friesland. Vanuit hun Revalidatie Expertise Centrum voor Muziek en Dans is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van de danslessen. Wat blijkt? De danslessen bleken het zelfvertrouwen en de kwaliteit van leven van de deelnemers te verbeteren. Ook verminderde de ernst van de symptomen van de ziekte en 55% van de deelnemers gaf aan geen of minder fysiotherapie gaan gebruiken.

Beeld: Christian Kamminga

Dansen als medicijn

Dansen heeft dus een positief effect op het lichamelijke en geestelijke functioneren van mensen met parkinson. De verzekeraar wil hier op inhaken. Dit doen ze door de financiële drempel voor deelname aan deze danslessen te verlagen door de lessen (deels) te vergoeden. Hoe hoog de vergoeding is, hangt af van de wijze waarop iemand verzekerd is vanuit een aanvullende verzekering.

Danslessen voor mensen met parkinson

Deze danslessen zijn specifiek afgestemd op deelnemers met parkinson. Ook wie in een rolstoel zit, kan hier aan meedoen. Net als mantelzorgers, zij zijn namelijk ook welkom in de les. En mooi meegenomen: ervaring met dans is geen vereiste.

Bij Dans op Recept wisten ze al langer dat dansen heilzaam is. Marlien Seinstra, artistiek leider: ‘We zien dat de danslessen enorm bijdragen aan het welzijn van onze deelnemers, zowel fysiek als mentaal. Mensen bewegen makkelijker en het plezier in dansen en het contact met anderen zorgt ervoor dat ze beter in hun vel zitten.’ De danslessen worden gegeven door professionele dansdocenten die hiervoor geschoold zijn. Iedere deelnemer kan op zijn of haar eigen niveau meedoen. Trots? Dat zijn ze. ‘Dat De Friesland deze lessen nu vergoedt is voor Nederland baanbrekend en voor ons echt een erkenning voor wat we doen met Dans op Recept.’

De kracht van dans en muziek

Bekijk in dit prachtige filmpje hoe zo’n dansles gaat en luister naar het verhaal van parkinson-verpleegkundige Brechtje, over het effect van deze danslessen op haar patiënten. Ook muziek heeft trouwens een positieve invloed op ons brein. Veel mensen met parkinson hebben baat bij muziek als therapie of hulpmiddel. Bijvoorbeeld bij het bewegen of bij het praten. Lees meer over de kracht van muziek.