Hoofdinhoud

De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende neurologische aandoening van dit moment. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk in de hersenen van iemand met parkinson? En waardoor krijg je klachten? 

De ziekte van Parkinson is een neurologische aandoening, een hersenziekte dus. De ziekte is progressief: langzaam krijg je er steeds meer last van. De klachten verschillen per persoon en ook het ziekteverloop uit zich bij iedereen anders. Wat gebeurt er nu precies in de hersenen door de ziekte van Parkinson?

De ziekte van Parkinson: de oorzaak

Er is nog veel onbekend over de ziekte van Parkinson. Het is een ingewikkelde ziekte waar veel onderzoek naar nodig is. De komende jaren zetten onderzoekers alles op alles om de oorzaken te ontdekken. Wel is al bekend dat de hersenen van iemand met de ziekte van Parkinson te weinig dopamine aanmaken. Dit is een belangrijk stofje dat maakt dat je hersenen goed werken.

Dit zit zo. Als je parkinson hebt, dan sterven je hersencellen in de zwarte kern (substantia nigra in de hersenstam) langzaam af. Hierdoor maakt je lichaam te weinig dopamine aan. Een tekort aan deze stof in de hersenen zorgt ervoor dat een groot deel van de problemen en de symptomen van de ziekte ontstaan.

Wat weet jij eigenlijk over parkinson? Doe de test en ontdek het →  

Dopamine als boodschapper-stof

Dopamine is namelijk nodig als ‘boodschapper’ in de hersenen, zoals de Hersenstichting dat zo goed omschrijft. De stof zorgt er voor dat verschillende zenuwcellen met elkaar kunnen communiceren. Zo is het onder andere belangrijk voor het bewegen en het denken. Als dit proces verstoort raakt, dan is dit van grote invloed. Zo kun je bijvoorbeeld je spieren niet meer goed sturen. Je automatische piloot gaat als het ware haperen. Er ontstaan vervolgens verschillende symptomen. In deze animatie-video legt de Parkinson Vereniging er meer over uit. 

Waarom de hersencellen in de zwarte kernen afsterven, is nog niet precies bekend. Volgens ParkinsonNet kunnen verschillende zaken een rol spelen. Zoals achteruitgang van de werking van de hersenen als je ouder wordt, een stoornis in de eiwitstofwisseling en omgevingsfactoren zoals het in aanraking komen met giftige stoffen.

Meer informatie over de symptomen van de ziekte van Parkinson? Lees hier verder.