Hoofdinhoud

Neuroloog Bas Bloem was te gast bij Omroep Gelderland om te vertellen over zijn missie om de ziekte van Parkinson te stoppen en over de hoop die hij heeft dat dit binnen afzienbare tijd lukt. Ook Danny Geldtmeijer schoof aan tafel om te vertellen wat de ziekte voor hem en zijn vrouw Claudia betekent.

Parkinson is de snelstgroeiende hersenziekte. Het aantal mensen met parkinson verdubbelt de komende 20 jaar. En steeds meer jonge mensen krijgen de ziekte. Zoals Danny Geldtmeijer, ambassadeur van ParkinsonNL. Hij kreeg op zijn 28e de diagnose parkinson. In 2008 krijgt Danny voor het eerst klachten: zijn hand begint zomaar te trillen. Als de diagnose komt, verdwijnt de grond onder hun voeten. ‘Je denkt dat het een oude mannenziekte is. Maar dat is niet zo.’

De ziekte heeft een enorme impact. ‘Je lichaam doet niet wat je wilt en dat is echt heel naar.’ En ook verandert het veel voor het gezinsleven en voor zijn vrouw Claudia die mantelzorger is. Eerder vertelden ze over hoe ze elkaar het jawoord gaven zonder te weten wat de ziekte zou brengen.

‘Dit is een tijd van hoop’

Op de vraag of er hoop is voor Danny en voor andere parkinsonpatienten antwoordt neuroloog Bas Bloem bevestigend. ‘Dit is een tijd van hoop. Er zijn nieuwe inzichten. Ik hoop reëel dat ik in mijn carrière echt mee ga maken dat er nieuwe doorbraken komen.’ Zo zegt Bas: ‘Ik denk dat het reëel is dat we over tien jaar een behandeling hebben die de ziekte kan afremmen, op z’n minst bij een deel van de mensen. Ik zou het geweldig vinden als iedereen in Nederland, en zeker ook die jonge mensen, goede zorg kunnen krijgen. Op maat, dus niet one size fits all. Zorg op maat voor iedereen, een schonere wereld, dus afname van de groei van parkinson en de eerste behandelingen die afremmen. Dat zou ik geweldig vinden.’

Bekijk hieronder het hele fragment:

Bas Bloem schreef het boek De Parkinsonpandemie. Je kunt het boek hier bestellen. Van elke verkocht exemplaar gaat er € 5,- naar ParkinsonNL.