Hoofdinhoud

De Parkinson Vereniging deelde recentelijk een interessant artikel: parkinson uit zich geregeld samen met een breed palet aan andere klachten, waarvan sommige zich al eerder aandienden. Een minder bekende klacht is angststoornissen, die de kans op latere parkinson verdubbelen, zo blijkt uit recent Engels onderzoek.

Angst en parkinson

De ziekte van Parkinson veroorzaakt vaak andere klachten, zoals een gebroken bot na een val en longontsteking na verslikken. Ook gaat de ziekte geregeld samen met suikerziekte (diabetes mellitus), hartspierziekte (cardiomyopathie) en maagslijmvliesontsteking (gastritis). Minder bekend is de relatie met angststoornissen, die mogelijk een voorteken van parkinson zijn.

Man met parkinson kampt met angst

Om hierover meer helderheid te krijgen onderzochten Juan Carlos Bazo-Alvares en zijn Londense collega’s hoe vaak parkinson vóórkomt bij mensen met angststoornissen ouder dan 50 jaar en welke klinische signalen mogelijk wijzen op toekomstige parkinson.

De Parkinson Vereniging vertelt je meer in het artikel op hun website.

ParkinsonNL wil zo snel mogelijk de ziekte afremmen en genezen en tegelijk de zorg verbeteren voor mensen die nú parkinson hebben. Daarom investeren we in onderzoek en innovaties die het verschil maken voor mensen met parkinson.