Hoofdinhoud

Opnieuw zijn er maatregelen ingesteld om de corona-pandemie het hoofd te bieden. Voor mensen met de ziekte van Parkinson kan dit extra lastig zijn en onrust met zich meebrengen. Bijvoorbeeld als zorg wordt afgeschaald of bij angst voor besmetting. Daarom geven we je graag vier tips die je kunnen helpen om je mentaal gezond te houden.

De ziekte van Parkinson en corona

Voor mensen met parkinson(isme) en hun naasten heeft het coronavirus directe en indirecte gevolgen. Als iemand met de ziekte van Parkinson corona krijgt, kan dit mogelijk de parkinsonverschijnselen verergeren. Een indirect gevolg van corona kan zijn dat niet-acute zorg in het ziekenhuis wordt uitgesteld.

Corona heeft flinke impact op welzijn

De Parkinson Vereniging hield vorig jaar juli een onderzoek naar de invloed van corona op mensen met parkinson(isme) en mantelzorgers. Wat bleek? De coronaperiode had grote impact op het welzijn van mensen. Zo gaf 52 procent van hen aan (en 63 procent van hun mantelzorgers) dat de crisis van invloed is op hun welzijn. Ook gaf 43% van hen aan een toename te ervaren van fysieke klachten. 57% van de mantelzorgers gaf aan fysieke achteruitgang te zien bij de persoon voor wie hij of zij zorgt, ook omdat ze niet meer naar de fysio of sportschool konden. 

Genoeg reden om, nu er weer nieuwe maatregelen zijn, een paar tips op een rij te zetten. Wat kun je doen om je mentale gezondheid te stimuleren?

Tip 1: Praat met andere ervaringsdeskundigen

De Parkinson Vereniging is er voor patiënten. Zij zetten bijvoorbeeld deze handige informatie op een rij over de ziekte van Parkinson en corona. Daarnaast doen zij veel op het gebied van voorlichting voor mensen met parkinson en hun naasten, waaronder informatievoorziening, belangenbehartiging en activiteiten om elkaar te ontmoeten. Zo kun je in hun online community ervaringen uitwisselen. En sinds kort heeft de vereniging ook een app. De app, die je installeert op telefoon of tablet, brengt leden op de hoogte van actueel nieuws en activiteiten. Ook kun je als snel en simpel van gedachten wisselen met andere ervaringsdeskundigen, bijvoorbeeld rondom bepaalde thema’s, zoals mantelzorg, sporten of hulpmiddelen.

Tip 2: De kracht van muziek

Verschillende onderzoeken wijzen het uit: muziek heeft een positieve invloed op ons brein. Veel mensen met parkinson hebben baat bij muziek als therapie of hulpmiddel. Bijvoorbeeld bij het bewegen of bij het praten. ParkinsonNL en muziek zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Je vrolijk voelen of juist verdriet toelaten, minder stress ervaren of een tandje bijzetten: muziek activeert je brein. Ritme, klank, melodie en harmonie hebben invloed op specifieke delen van je hersenen. Je kunt muziek ook inzetten om jezelf vrolijker te laten voelen.

Muziek als medicijn

Door de positieve invloed kan muziek voor mensen met de ziekte van Parkinson een krachtig hulpmiddel zijn. Zo zet bijvoorbeeld een sterk ritme aan tot beter lopen. Maar kan het ook helpen bij het stimuleren van je mentale gezondheid.

Volgens Neuroloog Bas Bloem is muziek een belangrijk nieuw wapen in de behandeling van de ziekte van Parkinson. Volgens Bloem werkt muziek op twee manieren als therapie. ‘Aan de ene kant is het een ritme. Het tekort aan dopamine maakt dat je geen ritmes meer kan maken. En lopen is iets ritmisch. Door een extern ritme te gebruiken, kun je weer beter lopen. De andere component is emotie. Muziek brengt positieve emoties met zich mee. Dat knijpt weer extra dopamine uit je hersenen waardoor mensen ook beter kunnen bewegen.’ Wil je weten hoe het precies werkt? Kijk dan nog eens naar deze opname van De Muziek Gaat Door.

Tip 3: Adem in, adem uit…

Onderzoekers van het Radboudumc ontdekten hoe stress bij mensen met parkinson leidt tot meer trillen en schudden. Dit onderstreept volgens de organisatie dat de coronacrisis extra nadelige effecten kan hebben voor mensen met de ziekte. 

Twee van de onderzoekers, Rick Helmich en Bas Bloem, noemden als voordeel van de coronacrisis overigens dat de toepassing van digitale middelen om patiënten te helpen in een stroomversnelling kan komen. Denk aan een consult met een arts via een videoverbinding en het stimuleren en begeleiden van fysieke activiteit.  

Ook online mindfulness kan volgens hen een goede optie zijn om met stress om te leren gaan. Deze mindfulnessoefeningen kun je bijvoorbeeld online doen of probeer eens deze ontspanningsoefeningen. 

Tip 4: probeer te ontspannen

Naast mindfulness zijn er voor het omgaan met stress of gevoelens van angst en onveiligheid ook andere technieken die je kunt gebruiken Het online programma van Therapieland bied je concrete tools die je hierbij helpen, bijvoorbeeld als je tot rust wilt komen. Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld acceptatie en (psychologische) methodes om minder stress te ervaren. Denk aan ontspannen, afleiding zoeken, emoties uiten, contact houden met de omgeving, in beweging blijven, structuur aanbrengen en positiviteit behouden.