Hoofdinhoud

Het gebeurt steeds vaker: het toedienen van een medicijn voor een bepaalde aandoening bij een andere ziekte. In het Engels heet dit drug repositioning of repurposing, het op een nieuwe manier gebruiken van bestaande, en al goedgekeurde, medicijnen. In het verleden werden sommige nieuwe toepassingen bij toeval ontdekt, maar tegenwoordig is er uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan voordat een bepaald medicijn bij een andere ziekte gebruikt wordt dan waarvoor het ontwikkeld werd.

Twee vliegen in één klap

Het nieuwe gebruik van ‘oude’ medicijnen is gebaseerd op twee uitgangspunten: enerzijds kan één medicijn op verschillende manieren werken in het lichaam en anderzijds kunnen verschillende aandoeningen op een vergelijkbare manier ontstaan. Zo hebben de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer een aantal oorzaken gemeenschappelijk die betrokken zijn bij het ontstaan van de ziekte. De kans bestaat daarom dat een medicijn tegen de ene ziekte ook werkt bij de andere ziekte.

Lixisenatide remt motorische klachten

Onlangs is in Engeland een onderzoek naar het medicijn lixisenatide afgerond. Dit medicijn wordt gebruikt bij diabetes om de bloedsuikerspiegel te reguleren, maar bleek ook een beschermende werking op hersencellen te hebben. Daarom is dit medicijn nu onderzocht bij mensen met parkinson, die niet langer dan drie jaar weten dat ze de ziekte hebben. Uit het onderzoek blijkt dat lixisenatide de voortgang van motorische klachten remt. Wel was er sprake van bijwerkingen: de patiënten die het medicijn kregen, kregen last van maag- of darmklachten. Verder onderzoek moet uitwijzen in hoeverre lixisenatide geschikt is als medicijn voor mensen met de ziekte van Parkinson.

Medicatie ontwikkeling ziekte van parkinson

Geld voor onderzoek

Het onderzoek in Engeland is deels mogelijk gemaakt door donateurs van Cure Parkinson UK. Ook ParkinsonNL kan verschillende soorten wetenschappelijk onderzoek financieren dankzij haar donateurs, waaronder onderzoek naar nieuwe mogelijkheden van bestaande medicijnen.

Bron: https://cureparkinsons.org.uk/2024/04/phase-2-trial-results-of-lixisenatide-published/

ParkinsonNL wil zo snel mogelijk de ziekte afremmen en genezen en tegelijk de zorg verbeteren voor mensen die nú parkinson hebben. Daarom investeren we in onderzoek en innovaties die het verschil maken voor mensen met parkinson.