Hoofdinhoud

Kristina (34 jaar) is klinisch psycholoog en komt in haar werk vaak de thema’s identiteit, rouw en verlies, trauma en gehechtheid tegen. Haar vader Fred (69 jaar) kreeg ongeveer tien jaar geleden de diagnose parkinson. Kristina zag toen zoveel veerkracht bij haar ouders, dat ze besloot hierover een podcast te maken.

‘Papa’s parkinson’

Kristina werkt graag projecten uit. Dat gevoel kan ze goed kwijt in haar werk, maar soms blijft het gevoel kriebelen. ‘Dan bedenk ik iets wat mij boeiend lijkt om te doen, een uitdaging. Iets wat voor mij grensverleggend is,’ zegt ze. Eerder publiceerde Kristina al een kinderboek die zich richt op het omgaan met verlies: ‘Mols hoop’. Het podcast idee is gekomen doordat ze het verhaal van haar ouders zo veerkrachtig en waardevol vindt om te delen met anderen. ‘Daarbij komt ook dat hun stem en wie ze zijn voor nu altijd zal bestaan,’ zegt Kristina. De podcast ‘Papa’s parkinson’ gaat over langzaam maar zeker tegen grenzen aanbotsen en over omgaan met verlies. Ze vertelt samen met haar ouders hoe zij omgaan met de diagnose die Fred kreeg.

De diagnose bij Kristina’s papa

In het gezin merkten ze al een tijdje dat er iets aan de hand was met hun vader, maar wat wisten zij en haar moeder niet zeker. Wel kan Kristina zich het moment nog goed herinneren hoe de diagnose was voor haar. ‘Onze reacties waren heel verschillend. Ik herinner me vooral dat mijn eerste reactie verbazing en verdriet was. Tegelijk was het ook iets goeds: je weet eindelijk wat er aan de hand is en je kan ermee aan de slag. Dat geeft ook een gevoel van controle en vertrouwen,’ vertelt Kristina.

Kristina met haar vader Fred

Een gevoel van (h)erkenning voor anderen

‘Ik hoop dat ons verhaal voor anderen een gevoel van (h)erkenning kan geven en het de drempel kan verlagen om moeilijke emoties bespreekbaar te maken. De podcast is voor mensen met de ziekte van Parkinson interessant die nog maar net of al even de diagnose hebben. Maar de podcast is ook interessant voor vrienden, familie, (klein)kinderen en collega’s,’ zegt Kristina. Bij de podcast ‘Papa’s parkinson’ speelt de ziekte van Parkinson inderdaad een rol. Maar het gaat volgens Kristina vooral over thema’s die dit overstijgen: identiteit, rouw en verlies en veerkracht. ‘Ik vond het bijzonder verbindend om dit samen met mijn papa en mama te maken.’

ParkinsonNL vindt het belangrijk om verhalen te delen en zo meer bewustzijn te creëren over de ziekte van Parkinson.

Benieuwd geworden naar de podcast en wil je hem beluisteren? Dat kan via Spotify en AppleMusic. Je kan de podcast ook volgen op Instagram.

Lees ook: de podcast tip ‘Krijg ik Parkinson?’

ParkinsonNL maakt onderzoek en innovaties mogelijk die de kwaliteit van leven van mensen met de ziekte van Parkinson verbeteren. Ook jij kunt helpen met een donatie of een actie, zodat we nog meer innovaties kunnen ondersteunen.